Vučić obišao završne radove na Kuli Beograd: Država je preuzela najveći teret na sebe (FOTO)

28.07.2022

06:33 >> 09:16

0

Rečeno je da je gotovo više od 70 odsto radova, a da se završetak ovog projekta očekuje krajem godine

Vučić obišao završne radove na Kuli Beograd: Država je preuzela najveći teret na sebe (FOTO)
Beograd na vodi Aleksandar Vučić (1) - Copyright Tanjug/Rade Prelić

Predsednik Republike Aleksandar Vučić obiišao je danas završne radove na Kuli Beograd.

Zajedno sa Vučićem, radove su obišli i Siniša Mali, kao i novi gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić.

Predsednik se na početku raspitao o pojedinostima vezanim za cenu kvadrata na ovoj lokaciji.

Rečeno je da je gotovo više od 70 odsto radova, a da se završetak ovog projekta očekuje krajem godine.

- Kada sam 2015/16 rekao da će nam treba radinka svi su se smejali, sada uvozimo radnike sa istoka - naveo je Vučić.

- Mislim da su svi zadovoljni i srećni, vidite koliko stanova kupuju na ovoj lokaciji, koliko posećuju restorane ovde. Dosta pripadnika opozicije dolazi ovde. Na putu velikog uspeha stoji mnogo prepreka koje morate da savladate, danas imamo preko 75 odsto podrške za Beograd na vodi.

 

Obraćanje predsednika 
Tanjug/Rade Prelić
 

Nakon obilaska predsednik se obratio medijima:

- Nismo slučajno izabrali ovu lokaciju da vam se obratimo na današnji dan. Ovo je jedan od projekata koji pokazuje koliko se Srbija promenila u prethodnoj deceniji, ali je ovo projekat kako moramo da se ponašamo u budućnosti. Pokušaću da u nekoliko rečenica objasnim ljudima šta je ono što smo uradili. Naime, dve i po godine otkako traje velika kriza u celom svetu, otkako je krenula korona. Pre toga, ne zaboravite, imali smo migrantsku krizu, a pre toga poplave kakve nisu zabeležene u prethodnih sto godina u Srbiji. Ova kriza koja nije samo zdravstvena, i ekonomska je i socijalna i finansijska i pogodila je ceo svet. U tim uslovima kada je bilo mnogo zatvaranja privrede, i to smo izdržali bolje nego najveći deo evropskih zemalja jer smo bili bolje pripremljeni - rekao je Vučić.

Kako kaže, uspeli smo da otvorimo više od 250 novih fabrika, izvozno orijentisanih uglavnom, koje su popravile stanje našeg BDP-a, jer je izvoz, kaže, jedna od četiri noge na kojima stoji i privreda i rast jedne zemlje.

Tanjug/Rade Prelić
 

Predsednik se zatim osvrnuo na planove za budućnost:

– Danas je tri dana do kraja jula, sedmog meseca u godini. Ostalo je pet meseci do kraja godine, to su kritični meseci, narednih osam meseci, kritični su za celu Evropu. Avgust je kritičan jer imamo probleme sa vodosnabdevanjem, jer je suša. Ugalj ne mogu da nam dovoze zato što je dubina Dunava na 1,7 – 1,8 metara. To pravi muke u proizvodnji električne energije, vode, svega. Ne bismo uvozili struju danas da imamo normalnu hidrologiju. Svi koriste klimu, normalno, to je prihvaćen životni standard. Kao što Beograd – Novi Sad više niko ne ide starim putem. Moraćemo da radimo na nekim novim stvarima, pa ćemo morati da imamo nižu proizvodnju uglja, zato na sve načine koristimo vozove. Na sve načine se pripremamo, i danas se utiskuje gas iz našeg skladišta u Mađarskoj. Nama je ostalo još sedam miliona kubnih metara da naš deo skladišta bude sto odsto pun.

– Nastavljamo da punimo naše zakupljene kapacitete u Mađarskoj, država je preuzela najveći teret na sebe. Ovim želim da pokažem građanima koliko se borimo kao država, reč sigurnost je od ključnog značaja za naredni period.

– Hoćemo i dalje da privlačimo sve strane investicije u našu zemlju. Da napravimo mi najbolji mogući ambijent. Kada povećate penzije, tu je sad velika borba sa MMF-om. Morate da imate obezbeđene dobre javne finansije.

– Dve milijarde kubnih metara gasa platićemo 750 miliona evra, a jednu milijardu da kupujemo po današnjoj ceni platili bismo tri milijarde. Zato možete da razumete zašto je Evropa u strahu, zašto su svi u strahu – rekao je Vučić.

Hrane će biti dovoljno

- Što se hrane tiče, ulje, šećer, i sve ostalo držaće se pod kontrolom. Možda će samo hleb i brašno minimalno da porastu, ali i dalje će biti najjeftiniji hleb u celoj Evropi. Zašto je sve ovo važno? Mi ne možemo da povećamo plate i penzije ako nema rasta. Polako ali sigurno ulazimo u recesiju. Moramo da ulažeo u velike projekte koji će to sve da izdrže - rekao je Vučić.

Moderni stadioni

- Zato nam je važna pruga, ulaganje u infrastrukturne projekte. Ne smemo da imamo problema sa likvidnošću. Tu već danas postoje problemi koje možemo da vidimo svugde u Evropi. Za nas je važno da nastavimo da gradimo autoputeve, pruge, naučno-tehnološke parkove, uskoro krećemo u izgradnju infrastrukture stadiona između Novog Beograda i Surčina, tu ćemo izgraditi najmoderniji otvoreni stadion, jedan od najlepših u svetu. U Kragujevcu i Nišu krećemo sa izgradnjom novih velelepnih stadiona. Gradimo odbojkaški i borilački nacionalni centar, idemo uskoro i na izgradnju mnogo novih bazena, da vratimo i učinimo vaterpolistima sve što je moguće, u svim drugim oblastima.

Vojska Srbije i modernizacija

- Što se Vojske Srbije tiče, razlika u opremi i naoružanju, kao i opremljenosti je ogromna.Tadašnja vojska imala je jedan vazduhoplov, danas imamo 14 29-ki koje lete, nove helikoptere, to nije ista zemlja, nije ista vojska – rekao je Vučić.

- Što se opremljenosti MUP-a tiče, za mesec dana najkasnije ćemo biti opremljeni najmodernijim protivpožarnim helikopterima koji nose po 5.000 litara vode, a naši sadašnji nose 1.000. Onda ćemo moći da pomognemo našim prijateljima iz regiona. Tek sada ćemo moći mnogo više svima da pomognemo.

Pitanja novinara

Tanjug/Rade Prelić
 

Na pitanje o tome da li se zna kako će Srbija obeležiti godišnjicu "Oluje" koja se bliži, predsednik je rekao da će biti obeležena 4. avgusta u 20 sati na centralnom gradskom trgu u Novom Sadu. 

- Obično smo do sada obeležavali u malim mestima, ali mesto koje je procentualno  primilo najveći broj krajišnika je Novi Sad, tako da će sada tamo biti obeležena godišnjica.

Aleksandar Vučić prokomentarisao je i zahtev šefa hrvatske diplomatije Gordana Grlića-Radmana austrijskim vlastima da vrate ustaški grb na spomen kamen u Blajburgu.

- Mislim da ta sama informacija govori za sebe. Time su sve o sebi rekli - naglasio je on.

Vučić je kazao da s tim u vezi ne mora da doda nijednu reč.

Predsednik je na pitanje da objasni na šta je najponosniji naveo da su svi segmenti društva promenjeni na bolje.

Potom je naveo da će uskoro biti objavljeno ime mandatara i sastav Vlade.

Izgradnja Kule Beograd, najvišeg hotela i stambene zgrade u Beogradu na vodi i Srbiji, ove godine bi trebalo da bude privedena kraju.

Kula Beograd je zgrada od oko 40 spratova, viša od 160 metara, sa pogledom na Savu, njene mostove i izuzetan Most na Adi.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike