Svetska banka Srbiji: Prioriteti moraju da budu MSP, ekologija i zdravstvo

31.10.2020

08:45 >> 13:19

0

Šef Kancelarije Svetske banke u Srbiji, Stiven Ngdeva, preporučio je da prioriteti za novu vladu Srbije budu konsolidacija zdravstvenog sistema i nastavak ref

Svetska banka Srbiji: Prioriteti moraju da budu MSP, ekologija i zdravstvo
Copyright Profimedia

Ngdeva je, gostujući u Dnevniku RTS-a, istakao da bi prvo trebalo konsolidovati zdravstveni sistem da bi mogao da odgovori na pandemiju kao i prošli put.

Poručio je i da je potrebno nastaviti s reformama, da bi se Srbija vratila na visoke stope rasta i precizirao da bi reforme trebalo da se odnose na mala i srednja preduzeća, ekologiju, poresku upravu…

Direktor Kancelarije Svetske banke u Sribji je rekao da bi trebalo agresivno raditi prema rezultatima, jer se, kako kaže, u prethodnoj vladi malo kasnilo sa nekim stvarima.

Kovid krediti privredi

Kada je reč o pomoći Svetske banke, naveo je da su od početka pandemije preformulisani neki programi za pružanje bržih kredita i pomenuo je kovid hitni kredit za privredu. Najavio je i programe koji se tiču modernizacije železnice, pomoći budžetu oko ključnih reformi, kao i jedan novi program koji se tiče ekološkog rasta.

“Sa novim timom treba forsirati reforme da bi Srbija mogla da nastavi s rastom”, naveo je Ngdeva.

Kaže da ekonomija jeste usporena, ali da je Srbija zabeležila bolje rezultate od zemalja Zapadnog Balkana i da ima jake osnove, jer je situacija fiskalno zdrava.

“Sada je prilika da se pređe na sledeći nivo”, poručio je Ngdeva.

Svetska banka procenjuje da će Srbija sledeće godine početi s oporavkom i da će se do 2022. vratiti na put od ranije.

Kaže da Vlada sa ograničenim rokom jeste izazov, ali da to može da bude i motivacija da se neke stvari urade brže, jer novi kabinet u Nemanjinoj čeka skup novih zakona i reformi.

Na pitanje o dijalogu Beograda i Prištine, ističe da je građanima i privredi potrebno kredibilno delovanje i stabilnost tokom vremena.

Reforme ne smeju stati, Foto:24sedam/Goran Sivački

“Dok se ta pitanja rešavaju, to daje prave signale privredi i građanima”, napominje Ngdeva.

Pad, pa približno jednak rast

Svetska banka u najnovijem izveštaju za region Zapadnog Balkana predviđa u 2020. godini pad ekonomske aktivnosti za 4,8 odsto. Za Srbiju se ove godine prognozitr privredni pad od 3,0 odsto, što je poboljšanja prognoza za pola procentnog poena u odnosu na raniju. Ukoliko nastavi reforme, Srbiji se za sledeću godinu predviđa rast od gotovo 3,0 odsto.

Svetska banka procenjuje da je još 300.000 građana zapalo u siromaštvo na Kosovu i u Albaniji, Crnoj Gori i Srbiji. Ipak, kako navode, to je više nego dvostruko manje nego što bi bilo da države nisu sprovele mere kojima su reagovale na pandemiju.

– Region Zapadnog Balkana skliznuo je usled pandemije kovida 19 u duboku recesiju, uz pad kako domaće tako i inostrane tražnje i poremećaje lanaca vrednosti, što je u svih šest zemalja regiona dovelo do prelaska ekonomskog rasta u 2020. u negativnu teritoriju – navodi se u izveštaju.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike