Veće zarade u javnom sektoru nego u privatnom: Ipak, jedna profesija u Srbiji ih "vadi"!

10.07.2022

08:46

0

U IT sektoru u Srbiji radi gotovo 70.000 ljudi, ali za sada nedovoljno da bitnije promeni statističke proseke zarada

Veće zarade u javnom sektoru nego u privatnom: Ipak, jedna profesija u Srbiji ih "vadi"!
Ilustracija - Copyright Profimedia

Prema zvaničnoj statistici i dalje su zarade u privatnom sektoru niže nego u javnom, u proseku. Ali iza proseka je dve trećine zaposlenih koji zarađuju manje od proseka, i trećina onih sa znatno većim primanjima. U toj natprosečnoj manjini, u privatnom sektoru su informatičari neretko rekorderi po primanjima u zemlji.

Prema tvrdnjama magazina Ekonomist, trenutno Zapadu nedostaje milion i po IT stručnjaka, do 2025. faliće im četiri miliona. Taj deficit pokrenuo je trku poslodavaca da IT stručnjacima nude sve bolje uslove rada i sve veće zarade. Srpski informatičari uglavnom rade za strance, zarađuju priznaju i do 8.500 evra prijavljene plate.

- U samoj IT industriji veliko je takmičenje za kadrovima, a svako ko nije u potpunosti prijavljen na svoju platu, ne može da iskoristi celo svoje primanje od kreditne sposobnosti pa nadalje. U suštini upravo zbog toga, zbog tog nekog takmičenja za kadrovima, takve ponude verujem da postoje, ali već počinju da budu manjina - kaže Nebojša Bjelotomić, direktor inicijative "Digitalna Srbija".

U svakom slučaju informatičari su među najplaćenijima u zemlji. Ali zbog znatno većeg broja radnika angažovnih na slabo plaćenim poslovima u proizvodnji ili trgovini, zvanična statistika pokazuje da su i dalje u proseku zarade u javnom sektoru veće nego u privatnom.

Profimedia
 

U prva četiri meseca ove godine za 11 odsto, potvrđuju u Narodnoj banci, ali podsećaju i da je pre osam godina razlika bila 26 odsto.

Do porasta plata u privatnom sektoru, kažu stručnjaci, došlo je i zbog nedostataka odgovarajućih kadrova.

- U ovom trenutku praktično od 730 različitih zanimanja koja postoje u privredi Srbije preko 140 zanimanja je deficitarno i firme se s teškom mukom bore da zadrže zaposlene koji ili odlaze u inostranstvo ili ih nema dovoljno na tržištu rada. Čak imamo situaciju da poslodavci u privatnom sektoru sve više jedni drugima otimaju zaposlene, tj. nude im veću zaradu da bi prešli da rade kod njih iz neke prethodne privatne kompanije - navodi Dragoljub Rajić, izvršni direktor Mreže za poslovnu podršku.

Onome čega nema raste cena, tako da je i sve manje firmi koje zaposlenima deo zarade isplaćuju na ruke, tvrde upućeni.

- To je država propisima koje su počeli da važe 2020. godine suzbila i da danas i zahvaljujući olakšicama koje je država tada dala svima, ne samo IT firmama, li kod IT firmi se najviše osetilo. Davanjem tih olakšca jednostavno je stimulisano da se isplaćuju i tako velike plate kao što postoje u IT firmama - naglašava Đerđ Pap, stručnjak za porez.

Procenjuje se da u IT sektoru u Srbiji radi gotovo 70.000 ljudi, od ukupno više od 2 miliona 300.000 zaposlenih. Za sada nedovoljno da bitnije promeni statističke proseke zarada.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RTS

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike