Utanjilo i kod srpske dijaspore: Zbog kovida za pola milijarde evra manje

26.10.2020

15:56 >> 15:59

0

Autor: G.M.Š.

Priliv novca u Srbiju po osnovu doznaka iz inostranstva od januara do avgusta ove godine manji je za gotovo pola milijarde evra u odnosu na isti period lane

Utanjilo i kod srpske dijaspore: Zbog kovida za pola milijarde evra manje
Profimedia

Crnogorci su se ozbiljno zabrinuli kada su im pre nedelju dana stigli podaci da su im ove godine rođaci i prijatelji iz dijaspore poslali za oko šest odsto manje para nego lani. Ispostavilo se da su srpski podaci još crnji.

Doznake i odlaze iz Srbije

Od januara do avgusta je odliv novca iz Srbije iznosio je 161,6 miliona evra, što je u odnosu na isti period 2019. godine više za 11,7 miliona evra, odnosno 7,8 odsto. Posmatrano po zemljama, najviše doznaka u prvoj polovini 2020. godine poslato je u Nemačku – 12,5 miliona evra, Kinu – 9,5 miliona evra, SAD – 9,4 miliona evra, Kanadu – 5,1 milion evra, Švajcarsku – pet miliona evra i Crnu Goru – 4,9 miliona evra, pišu “Novosti”.

Prema poslednjim podacima Narodne banke Srbije (NBS), ukupan priliv po osnovu doznaka, ličnih transfera, u prvih osam meseci ove godine iznosio je 1,9 milijardi evra – za 447 miliona evra manje u isto vreme 2019. godine.

Razlog je logičan, manji priliv doznaka posledica uticaja pandemije na ekonomiju u zemljama u kojima dominantno radi srpska dijaspora, a to je zapad EU i SAD.

U sklopu ličnih transfera koji se prate obuhvaćene su doznake radnika, penzije i druga socijalna primanja, kao i pomoć i pokloni iz inostranstva, upućeni fizičkim licima.

Najviše doznaka u prvoj polovini ove godine stiglo je iz Nemačke – 377 miliona evra. Iz Švajcarske je uplaćeno 169 miliona evra, Austrije 109 miliona evra, a iz SAD je do avgusta stiglo 95 miliona evra.

Crnogorci nemaju podatke za osam meseci, nego samo za šest, ali ni oni nisu bolji. Zvanični podaci Centralne banke Crne Gore kazuju da je priliv po osnovu doznaka manji za 5,7 odsto a „Dnevne novine“ su prenele da je dijaspora poslala oko 255 miliona evra, za 15 miliona evra manje nego u isto vreme 2019. godine.

 

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi