Prvi koraci e-fiskalizacije. Kako se preduzetnici snalaze sa novim uređajima?

03.06.2022

15:17

0

Autor: 24sedam

Vukašin BIjelić, direktor kompanije FMT Fiscal, u čijoj ponudi se nalazi fiskalni uređaj Saturn 1000, za 24sedam komentariše dosadašnja iskustva i reakcije na rad sa novim kasama i softverima

Prvi koraci e-fiskalizacije. Kako se preduzetnici snalaze sa novim uređajima?
KATA0362 - Copyright Fotograf: Katarina Mihajlović

U Srbiji je početkom maja počela primena novog modela e-fiskalizacije, koji bi, kako je najavljeno, na duže staze trebalo da učini poslovanje sigurnijim i ekonomičnijim. Novi fiskalni uređaji, kao i softveri koji dolaze uz njih, omogućavaju i veću kontrolu nad poslovanjem, a kao što je većina potrošača već primetila, fiskalni odsečci sada pružaju mogućnost da se svaki dobijeni račun proveri skeniranjem odštampanog QR koda. Takođe, ovaj sistem podrazumeva brže plaćanje platnim karticama i mobilnim aplikacijama, što je naročito privlačno za mlađe potrošače. 

Kako se, međutim, nakon mesec dana, stari i novi obveznici fiskalizacije snalaze sa novim uređajima i kako teku prvi koraci e-fiskalizacije?

Vukašin BIjelić, direktor kompanije FMT Fiscal, u čijoj ponudi se nalazi fiskalni uređaj Saturn 1000, za 24sedam komentariše dosadašnja iskustva i reakcije na rad sa novim kasama i softverima, kao i šta kompanije nude sa svoje strane kako bi korisnicima pomogle pri prelasku na novi način poslovanja.  

Kako se pokazalo, neke od kasa starije generacije pokazale su svoje slabosti u radu sa platnim karticama, naročito kada je u pitanju skeniranje aplikacije mobilnog telefona. Da li novi modeli  rešavaju ovaj problem? 

Preduzetnici koji su prešli na android uređaje ne bi trebalo da imaju ovih problema, o obzirom da oni koriste savremeniji softver, „cloud“ podršku i pružaju brojne benefite – od praćenja rada svih kasa sa jednog mesta, preko lakog pregleda različitih podataka o poslovanju i izveštaja, do možda i najvažnije stvari za trgovce, a to je mogućnost da samostalno prošire listu artikala koje prodaju.

Šta biste istakli kao najveće benefite novih kasa i softvera koji dolazi uz njih? 

Kao befentii bi se definitivno mogli istaći: bolja kontrola, mogućnost “daljinskog’’ menjanja cena, prihvat platnih kartica, izveštavanje po svim parametrima (proizvodi, kasiri, periodi, artikli…) 

Kako se, na osnovu vašeg dosadašnjeg iskustva, klijenti snalaze sa novim fiskalnim uređajima?

Po našem dosadašnjem iskustvu, klijenti su se dobro privikli na nove uređaje, što i ne čudi, s obzirom da su dosta jednostavniji za upotrebu od starijih kasa. Takođe, operativni sistem Android je većini klijenata poznat, pa je privikavanje bilo lako. 

Da li vaša kompanija, kao uvoznik jedne od kasa sa tržišta, organizuje obuke za korisnike i ima dostupan call centar? Da li vam se ljudi često javljaju za pomoć? 

Ono što nas izdvaja je obuka na lokaciji korisnika. Uz pomoć naših servisera i distributera pokrili smo celu Srbiju. Naravno, tu smo i za sva pitanja ili pomoć koja je potrebna našim korisnicima.  

 

Na šta bi trebalo obratiti pažnju kada se bira fiskalni uređaj? Koliko se razlikuju modeli na tržištu?  

Preduzetnici koji biraju fiskalni uređaj trebalo bi da obrate pažnju na RAM memorije, garanciju i sam softver. Od mnogo modela koji su prisutni na globalnom tržištu, u kompaniji FMT Fiscal smo odabrali najkvalitetniji. Prepoznali smo dugoročnost ovog projekta i nismo želeli da zbog cene odaberemo manje kvalitetan uređaj. Saturn 1000 je jedini uređaj na našem tržištu koji se ne proizvodi u Kini.

Naime, vaša kompanija je na zanimljiv način podstakla distributere sa kojima sarađuje. Možete li nam malo više reći o čemu se radi? 

Odlučili smo da za tri najuspešnija distributera obezbedimo i ustupimo na korišćenje automobil Opel Corsa, kako bi još lakše mogli da ispune zajedničke obaveze koje nam predstoje. Takođe, distributere koji su prodali manje kasa, ali su pokazali lojalnost u periodu koji je iza nas, spremili smo i nagrade.

Fotograf: Katarina Mihajlović
 

  Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike