Cene karnišna, zavesa i detalja za stan otišle u nebo: Sada se najave poskupljenja rade svakog meseca!

19.05.2022

20:45

0

Poskupelo sve - od transporta do majstora

Cene karnišna, zavesa i detalja za stan otišle u nebo: Sada se najave poskupljenja rade svakog meseca!
apartment-gc00b19c32_1920 - Copyright Pixabay

Materijali za opremanje enterijera na svetskom tržištu u poslednjih šest meseci poskupeli su u tri navrata, a poskupljenje tih proizvoda ide i do 35 odsto, što će se uskoro odraziti i na cene u našoj zemlji, rekao je danas Tanjugu vlasnik kompanije koja se bavi opremanjem savremenih prostora u Srbiji Nikola Lojanica.

On je istakao da su ranije poskupljenja materijala za opremanje enterijera - zavese, karnišne, tapete, mebl štofovi i tekstilna oprema, u Evropi iznosila do tri odsto na godišnjem nivou, kao i da su najave poskupljenja bile šest meseci unapred.

- Sada se najave poskupljenja rade na svakih trideset dana, tako da je to problematično, jer se i naše cene moraju korigovati - upozorio je Lojanica, i istakao da iako je nabavna cena ovih proizvoda skočila, maloprodajne cene njegove kompanije su zasada nepromenjene.

Profimedia
 

Naveo je da su u velikoj meri porasle cene tapeta i podova koje njegova kompanija nabavlja u Nemačkoj i objasnio da je na evropskom tržištu prvo porasla cena sirovina za izradu proizvoda, a samim tim i proizvodi su postali znatno skuplji.

Kada je u pitanju nabavka materijala za opremanje enterijera, Lojanica je kazao da se uvoz odvija otežano, s obzirom na to da su cene transporta skočile za oko 30 odsto u odnosu na prošlu godinu, što je, smatra, refleksija skoka cene goriva, ili pak kalkulativnih problematika koje imaju i domaći i inostrani prevoznici.

Govoreći o stanju u građevinarstvu u Srbiji, on je rekao da je činjenica da su cene stanova u Srbiji trenutno u porastu, kao i da u poslednjih nekoliko godina u našoj zemlji nikada nije bilo više stanova i zgrada u izgradnji, a takva situacija, istakao je, pogoduje poslu kojim se bavi njegova kompanija.

Kada je u pitanju tržište opremanja stanova u Srbiji, naglasio je da postoj veliki broj stanova koje je potrebno opremiti, jer je u poslednjih pet-šest godina povećan broj stambenih jedinica, ne samo u Beogradu, nego širom Srbije.

- Ova situacija se odrazila na našu kompaniju tako da imamo posla, ali imamo i negativne aspekte kao što su skokovi cena materijala. Naša kompanija nije menjala cene proizvoda u maloprodajnim jedinicama. Nismo pratili trend koji nameće situacija u Evropi, ali u budućnosti će zasigurno doći do promena - kazao je Lojanica, koji je učestvovao na skupu koji je organizovalo Udruženje za građevinsku industriju u saradnji sa Privrednom komorom Beograda i časopisima "Koncept" i "Arhitekta".

Pixabay
 

Njegova supruga koja je direktorka kompanije "Mara home" Marija Lojanica kazala je da su u kompaniji primetili da ih sve češće ruski i ukrajinski građani angažuju za opremanje stanova u Beogradu.

Ona je dodala i da celokupno građevinarstvo u Srbiji ima problem sa nalaženjem kvalitetnih kadrova za izvođenje radova, i smatra da se u našoj zemlji smanjio broj domaćih veštih zanatlija zbog odlaska u inostranstvo, a da su ih zamenili radnici iz Turske i Brazila.

 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike