Odobrena dodatna sredstva za ublažavanje posledica pandemije i kapitalne projekte: Vlada usvojila izmene budžeta

07.11.2020

15:09 >> 15:23

0

Projekcija privrednog rasta za 2020. godinu revidirana je naviše, sa minus 1,8 odsto na minus jedan odsto

Odobrena dodatna sredstva za ublažavanje posledica pandemije i kapitalne projekte: Vlada usvojila izmene budžeta
Copyright TANJUG / VLADA REPUBLIKE SRBIJE / SLOBODAN MILJEVIC

Vlada Republike Srbije usvojila je na današnjoj sednici Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o budžetu Republike Srbije za 2020. godinu kojim su predviđeni ukupni prihodi od 1.291,4 milijardi dinara i rashodi u visini od 1.774,4 milijardi dinara, odnosno deficit od 483 milijarde dinara.

Navedenim predlogom zakona odobrena su dodatna sredstva za prevenciju i ublažavanje posledica nastalih usled bolesti COVID-19 izazvane virusom SARS-COV2. Sredstva su opredeljena za dodatno opremanje kovid bolnica, izgradnju bolnica u Beogradu i Kruševcu, kao i za nabavku lekova i sanitetskog materijala. Povećani su transferi Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje za nabavku neophodne opreme i lekova u cilju sprečavanja širenja bolesti i obezbeđenja kvalitetnije zdravstvene zaštite za sve građane.

Rebalansom budžeta, takođe su opredeljena sredstva za kapitalne projekte, produženo sprovođenje programa mera ekonomske pomoći, dodelu subvencija za podršku radu hotelske industrije, održavanje državnih puteva, izgradnju autoputeva u Republici Srbiji, kao i direktne podsticaje u poljoprivredi.

Projekcija privrednog rasta za 2020. godinu revidirana je naviše sa minus 1,8 odsto na minus jedan odsto, što će predstavljati jedan od najboljih rezultata u Evropi, a polazeći od kretanja u međunarodnom okruženju, preduzetih zdravstvenih mera i uzimajući u obzir efekte donetih mera za podršku privredi i stanovništvu. U slučaju odsustva ovih mera podrške privredi i stanovništvu pad BDP u 2020. godini bio bi veći, i iznosio oko pet odsto.

Premijerka Brnabić: Nagrade medicinarima, veće državne plate ostalima

Članovi vlade usvojili su Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti jer je neophodno obezbediti striktno poštovanje mera kako bi se zaštitili zdravlje i životi građana, sačuvao zdravstveni sistem, kao i privreda zemlje.

Izmene zakona predviđaju uvođenje ličnih mera zaštite i pojačanu odgovornost građana, za čije sprovođenje su nadležni pored sanitarne, komunalna inspekcija i komunalna milicija, kako za građane, tako i za preduzeća.

Visina kazni za nenošenje maski u zatvorenom prostoru i nepoštovanje fizičke distance, ostaće nepromenjena (5.000 dinara za građane i od 50.000 do 300.000 za preduzeća), ali će njihova primena biti brža i efikasnija.

Na sednici je doneta odluka da se zaposlenima u zdravstvenim ustanovama iz Plana mreže zdravstvenih ustanova jednokratno isplati novčana pomoć u iznosu od 10.000 dinara.

Nacionalno sportsko priznanje dodeljeno je Jeleni Karakašević za osvojenu srebrnu medalju na Svetskom prvenstvu u rukometu, koje je održano u Beogradu 2013. godine.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike