Rebalans pred poslanicima: „Deficit ne ugrožava ekonomsku stabilnost“

10.11.2020

08:58 >> 13:54

0

Ministar finansija Siniša Mali obrazložio je zašto je potreban rebalans budžeta i najavio kakav će biti onaj za 2021.

Rebalans pred poslanicima: „Deficit ne ugrožava ekonomsku stabilnost“
Copyright Ministar finansija Siniša Mali, Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Drugi rebalans ovogodišnjeg budžeta omogućava još jaču borbu protiv pandemije koronavirusa i ni na koji način neće ugroziti makroekonomsku stabilnost, kaže ministar finansija Siniša Mali. Poslanici su oduševljeni uspehom Vlade u vreme pandemije.

Ministar Mali je, obrazlažući predlog rebalansa budžeta u Skupštini Srbije, rekao da su predviđeni prihodi od 1.291 milijardu dinara i rashodi od 1.774 milijarde dinara, tako da će deficit iznositi 483 milijarde dinara.

Planovi za 2021.

Mali je rekao da za desetak dana pred Vladu stiže i novi budžet, za 2021. godinu.

Dodao je da se planira deficit od tri odsto u dogovoru sa MMF-om, što daje dalje mogućnosti za smanjenje javnog duga. Najavio je i rekordan iznos novca za kapitalne investicije.

Mali je rekao da će od 1. januara biti veće penzije i minimalna zarada, a najavio je i da će se znati koliki će biti rast plata u javnom sektoru.

– Planirani budžetski deficit ni na koji način ne ugrožava makroekonomsku stabilnost. Javni dug neće preći 60 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP). U stabilnom smo finansijskom položaju i imaćemo najmanji pad BDP u Evropi od jedan odsto, a verovatno između 0,6 odsto i 0,7 odsto, što govori o opravdanosti primenjenih mera u vreme epidemije – rekao je Mali.

Pandemija kroji budžet

Ministar je potrebu većeg deficita obrazložio i sanitarnim i mediciniskim potrebama zbog kovida – devet milijardi dinara potrebno je za nove kovid bolnice u Beogradu i Kruševcu, kao i dodatna sredstva za nastavak rekonstukcije više bolnica i domova zdravlja, za nabavku medicinske opreme i lekova, za zaposlene u zdravstvu…

Fiskalni savet uvek nešto protiv…

Predsednica Odbora za finansije Aleksandra Tomić (SNS) ocenila je da je Srbija reagovala adekvatno i poslušala potrebe privrede, kao i da su mere, zbog kojih se radi rebalans budžeta, uticale na to da Srbija sada ima najmanju stopu pada privrednih aktivnosti.

Ona se osvrnula na jučerašnju sednicu Odbora za finansije, kojoj je prisustvovao i predsednik Fiskalnog saveta Srbije Pavle Petrović, navodeći da on uvek podiže letvicu kada je u pitanju finansijska stabilnost i da je „uvek protiv povećanja plata“.

– Kada je u pitanju povećanje plata ili pomoć od 100 evra, onda je vrlo skeptičan i protivi se merama, ali ipak kada se pogledaju izveštaji Svetske banke, MMF-a, Evropske komisije, te mere su dale rezultate – rekla je Tomićeva.

– Obezbeđen je novac i za kapitalne projekte, putnu i železničku infrastrukturu, velike projekte… Poljoprivrednici će dobiti subvencije od 5,1 milijardu dinara – rekao je Mali.

Mali je podsetio da je Srbija u prvom rebalansu budžeta ove godine, kada je počela pandemija virusa korona, izdvojila paket pomoći od 5,8 milijardi evra za privredu i građane, što se „pokazalo kao dobar korak“.

 

Poslanici Skupštine Srbije bez primedbi, Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Mali je naglasio da smo, prema projekcijama, do kraja godine najbolji u Evropi i da ćemo imati najmanji pad.

– U Evropi imamo najbolji rezultat, to je zasluga svih građana. Ovaj rebalans budžeta za koji smo dobili saglasnost MMF, usmerava nas i ka realizaciji projekta „Srbija 2025“ koji podrazumeva 14 milijardi evra dodatnog novca za ulaganje u infrastrukturu – rekao je Mali.

Rekordan priliv investicija, veće plate i penzije

Naveo je da će biti ostvaren cilj da 2025. prosečna plata bude 900 evra, a prosečna penzija 440 evra.

Mali kaže da se u rebalansu budžeta vodilo računa i o sredstvima za kapitalne investicije, te da se nastavlju radovi na obilaznici oko Beograda, na Moravskom koridoru, i na auto-putu Preljina-Požega.

A Fiskalni,  u stvari, kaže…

– Moramo da budemo štedljivi i obazrivi kako ne bismo proćerdali sve što smo postigli tokom fiskalne konsolidacije, rekao je član Fiskalnog saveta Nikola Altiparmakov i upozorio da ne smemo da ponovimo krizu iz 2008, na koju, kako ističe, niko u to vreme nije obraćao pažnju.

– Neki od problema koje imamo, poput zdravstva, imamo već dve decenije i ne bi bilo pošteno svaljivati ih na ovu vlast. Mi smo u prethodnom periodu predali izveštaj, do 2014. godine smo mi izdvajali za zdravstvo manje nego neke evropske zemlje, a sada izdvajamo više nego te ostale zemlje. Problem je u višedecenijskom problemu i zanemarivanju od praktično svih vlada u poslednje dve decenije – rekao je Altiparmakov za Njuzmaksadrija.

Altiparmakov je ponovio stav Fiskalnog saveta da i dalje ne bi trebalo povećavati plate u javnom sektoru, zatim da se kod uvećavanja penzija treba striktno držati švajcarske formule za usklađivanje penzija (sa 50 odsto inflacije i 50 odsto rasta prosečne zarade), kao i da je mera pomoći svim punoletnim građanima Srbije od po 100 evra bila neracionalna i nesvrsishodna.

– Imaćemo rekordan iznos kapitalnih investicija u 2021. godini – rekao je Mali, i naglasio da je kumulativni rast Srbije u naredne tri godine i po projekcijama MMF i EK apsolutno najveći u Evropi.

Naveo je i da nema mnogo zemalja u Evropi koje će povećati penzije, kao što će one od 1. januara naredne godine u Srbiji biti veće za 5,9 odsto, a minimalna zarada će rasti za 6,6 odsto.

– Imaćemo i povećanje zarada u javnom sektoru, i pored korone i ekonomske krize, razmišljamo o podizanju životnog standarda – rekao je Mali.

Rasprava u načelu o predlogu rebalansa budžeta trajaća danas deset sati, najavio je predsednik Skupštine Ivica Dačić. Rasprava o amandmanima će biti u četvrtak, kada će biti i glasanje.

Poslanici oduševljeni uspehom Vlade

Poslanici Srpske napredne stranke, SDPS i Jedinstvene Srbije najavili su danas podršku rebalansu budžeta za ovu godinu, ukazujući da su mere koje je Srbija preduzela u borbi protiv koronavirusa bile efikasne i da su bile usmerene na spasavanje života i ekonomije.

Poslanik SDPS Milorad Mijatović kaže da je država testirala skoro četvrtinu stanovništva skupim testovima, da se građani besplatno leče, a to sve govori da Srbija ima opremljene bolnice, respiratore, lekove, kao i da se grade dve kovid bolnice.

Poslanik Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma je istakao da je dinar stabilan, što je važno za srpske proizvođače, kompanije, ali i poljoprivrednike koji žive na selu, a da prema koroni treba da se odnosimo kao prema kijavici, jer budžet mora da se puni.

Pročitajte još:

Resetovanje ili napredovanje: Šta pobeda Džozefa Bajdena menja za srpsku ekonomiju?

Bum posle vesti o vakcini: Uzletele svetske berze i cene nafte!

U Skupštini Srbiji u ovom sazivu nema poslnika iz redova stranaka tzv. demokratske opozicije, koje su bojkotovale izbore zbog neregualrnih uslova, kao ni nekada najveće parlamentarne stranke koja nije bila u republičkoj vlasti, Srpske radikalne stranke, koja nije prešla umanjeni cenzus.

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike