Ko kupuje u Srbiji penthaus i koliko košta takav luksuz?

27.01.2022

06:35

0

Iako se najčešće, barem u javnosti, estradne zvezde pominju kao vlasnici luksuznih stanova, penthause u Beogradu ipak najviše pazari neko drugi

Ko kupuje u Srbiji penthaus i koliko košta takav luksuz?
penthaus 04 profimedia-0191448195 copy - Copyright Profimedia

Do pre nekoliko godina penthause u Srbiji gotovo da niko nije kupovao. Takve, dupleks stanove bilo je jako teško prodati, jer su se nalazili u potkrovlju koje često prokišnjava, a kupci su nailazili na još gomilu sličnih problema.

Međutim, to se nedavno promenilo. Na našem tržištu pojavili su se novi investitori koji grade tzv. pametne zgrade, tako da je sada imati penthaus odjednom postalo veoma popularno. Ove navode potvrdili su za 24sedam i agenti za prodaju nekretnina koji su dugo u tom poslu.

Šta podrazumeva penthaus?

A da je posedovanje penthausa u trendu, pokazuje i primer poznatih javnih ličnosti, najčešće estradnih umetnika, koji žive u takvom luksuzu. Jedna od njih je i Dara Bubamara, koja je, kako je 24sedam objavio, otvorila vrata svog penthausa koji je pazarila pre više od dve godine u Novom Sadu.

Naime, ona je kupila stan od čak 170 kvadrata u elitnom naselju Novog Sada, te je to nova oaza mira u kojoj živi sa naslednikom. Prema ranijem pisanju medija, ona je za ovu nekretninu, u kojoj sve odiše komforom i luksuzom, iskeširala 200.000 evra.

Ipak, kako nam je otkrila Kaća Lazarević, vlasnica istoimene agencije za promet nekretnina, nije estrada ta koja najviše kupuje penthause kod nas. Ona objašnjava i šta se tačno podrazumeva pod penthausom, ali i zašto su oni poslednjih godina postali popularni i u Srbiji.

Nisu po standardima

- Dugo godina su bili nepopularni kod nas zato što su se stanovi dupleksi mnogo teže prodavali nego obični, jer to ljudima nije bilo interesantno. Obično su penthausi bili na krovu, pa je to prokišnjavalo, nije bilo traženo... Sada su došli novi investitori, imamo sve više novih, pametnih zgrada... Sada je to postalo jako popularno – kaže za 24sedam Kaća Lazarević.

24sedam/Nenad Vujanović
Zgrada u kojoj Dara Bubamara ima penthaus

Prema njenim rečima, pod penthausom se podrazumevaju novi stanovi ogromne kvadrature, sa velikim terasama, i sa liftom koji ide samo do tog stana.

- Uz penthaus ne ide jedno ili dva garažna mesta, nego tri ili četiri, jer to kupuju mnogo bogati ljudi. Pentahausi nisu napravljeni po standardima, oni su van standarda, jako su luksuzni, a vlasnici traže čak i da se u njima napravi bazen. Iako to ne može baš tako lako da se izvede, investitori i to rade. U njima se takođe, kao i svuda u svetu, prave i bašte, i sve ostalo po želji – naglašava vlasnica agencije "Kaća Lazarević nekretnine“.

Važna je lokacija...

Kako dodaje, penthausi imaju posebnu, visoku cenu i vrlo su traženi.

- Ipak, ne na svim lokacijama. I dalje su top lokacije Vračar, Novi Beograd, Beograd na vodi i Dorćol. Oni čak imaju veću cenu nego što je cena kvadrata u istoj zgradi, i to je uvek pravilo – objašnjava naša sagovornica.

Papreno i izdavanje

Nedavno se u oglasu za davanje u najam stana na "istočnom Vračaru" u Beogradu, u blizini Hrama Svetog Save, našla i nekretnina od 271 metar kvadratni za koju se traži 10.000 evra mesečno. To je cena za ovaj "unikatan i luksuzan penthaus", kako se navodi, od pet soba, četiri kupatila i s terasom od 40 kvadrata, što je veličina garsonjere. Ono što je svakako bonus jesu sauna, teretana i bazen, a stan poseduje i smart-house sistem, garažu za dva automobila i video-nadzor.

Iako, kako ona navodi, ne postoji "ograničenje“ za veličinu penthausa, odnosno ne postoji najmanja kvadratura, već je tu ključno da se takav stan nalazi na vrhu zgrade i uglavnom je dupleks, retko kada su manji od 100 kvadrata. A s obzirom na to da se cena kvadrata na lokacijama koje je nabrojala kreće od minimum 3.000 evra, za penthaus je potrebno izdvojiti najmanje 3.300 evra. Tako da je okvirna minimalna cena za jedan penthaus od 100 kvadrata oko 330.000 evra.

Kupci i IT stručnjaci

Zanimljivo je i da, kako kaže Kaća Lazarević, estradne zvezde nisu najčešći kupci penthausa u Beogradu.

- Kupuju ih bogati ljudi. Jako je puno naših građana iz inostranstva koji ulažu u takve nekretnine. Takođe, penthause uzimaju mladi IT stručnjaci, kao i deca bogatih ljudi. I vrlo je česta praksa da bogati ljudi kupe u jednoj zgradi dva-tri stana, plus penthaus – navodi naša sagovornica.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike