Drastičan mesečni pad maloprodaje u Britaniji u decembru

21.01.2022

10:46

0

Mesečna stopa pada prometa na malo daleko je iznad prognoze ekonomista

Drastičan mesečni pad maloprodaje u Britaniji u decembru
prodavnica profimedia-0208325224 - Copyright 24sedam/Profimedia

Britanska maloprodaja je oštro pala u decembru jer su potrošači u novembru obavili veći deo božićnih kupovina, mesec dana ranije nego obično, jer je dosta ljudi ostalo kod kuće zbog širenja omikron soja kovida.

Obim prodaje u trgovini na malo pao je za 3,7 odsto u odnosu na novembar, objavila je danas Nacionalna kancelarija za statistiku (ONS).

Mesečna stopa pada prometa na malo daleko je iznad prognoze ekonomista koji su u anketi Rojtersa predviđali pad od 0,6 odsto, i najviša od januara prošle godine kada je zemlja bila u lokdaunu zbog korona virusa.

Podaci ONS-a pokazuju da je prodaja neprehrambenih proizvoda u decembru pala za 7,1 odsto u odnosu na novembar, što je takođe najveći pad od januara 2021.

U poređenju sa decembrom 2020. godine, britanska maloprodaja je prošlog meseca opala za 0,9 procenata, dok su tržišni analitičari predviđali rast prodaje od 3,4 odsto na godišnjem nivou.

Jedno istraživanje objavljeno ranije danas pokazuje da je poverenje britanskih potrošača potonulo u januaru na najniži nivo od februara 2021. godine, dodaje Rojtrers.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike