Tražnja cveta: Cene nafte porasle od početka godine 10 odsto!

17.01.2022

15:31

0

Na tržišta se vratila nervoza vezana za geopolitičku situaciju u svetu

Tražnja cveta: Cene nafte porasle od početka godine 10 odsto!
Cene nafte opet skaču; Profimedia - Copyright Profimedia

Evropska nafta brent se trguje danas blizu najvišeg nivoa od 2014. godine, usled ograničene ponude i popuštanja zabrinutosti vezanih za uticaj omikrona na ekonomije.


Cena fjučersa brenta na Londonskoj berzi se drži oko nivoa od 86 dolara za barel, nakoj što je u petak zatvorila nedelju rasta, pošto su niske zimske temperature podigle potražnju za gorivima za grejanje, izveštava Blumberg.

Pored toga, na tržišta se vratila nervoza vezana za geopolitičku situaciju u svetu nakon što su jemenski Huti objavili da su na Ujedinjene Arapske Emirate dronovima izveli napad koji je izazvao eksploziju i požar na periferiji glavnog grada Abu Dabija, pri čemu su tri osobe poginule.

Nafta je u dosadašnjem toku 2021. godine ojačala za više od 10 odsto, delom zbog obustave proizvodnje u pojedinim zemljama grupe OPEK+, uključujući Libiju.

Međunarodna agencija za energetiku (IEA) saopštila je prošle nedelje da se ispostavilo da je globalna potrošnja snažnija nego što se očekivalo, i da tražnja cveta jer kupci gledaju situaciju dalje od širenja omikrona.

- Postoji istinsko uverenje da će fizička potražnja nastaviti da premašuje ponudu. Jedan od glavnih faktora rasta na strani potražnje je hladna zima u Severnoj Americi. Jačanju tražnje doprineli su i blagi simptomi omikrona i nada da će uzlet broja zaraženih prestati - rekao je Tamaš Varga, analitičar brokerske kuće PVM Ojl Asosijejts.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike