Inflacija u SAD sedam odsto međugodišnje u decembru

12.01.2022

15:50

0

Rast cena, uzrokovan poremećajima u lancima snabdevanja, sve jače pritiska plate

Inflacija u SAD sedam odsto međugodišnje u decembru
Jan Vašek/Pixabay

Rast potrošačkih cena u SAD dostigao je u decembru 2021. godine najviši međugodišnji nivo u poslednjih skoro 40 godina, što podupire očekivanja da će Federalne rezerve već u martu početi da podižu kamatne stope.

Američka inflacija je porasla u decembru za 0,5 odsto na mesečnom nivou, nakon rasta od 0,8 procenata u novembru, saopštilo je danas Ministarstvo rada.

U odnosu na decembar 2020. godine, potrošačke cene u SAD su prošlog meseca zabeležile rast od sedam odsto, što je najviša međugodišnja stopa od juna 1982, prenosi Rojters.

Stopa inflacije je znatno iznad cilja FED-a od dva odsto. Rast cena, uzrokovan poremećajima u lancima snabdevanja, sve jače pritiska plate.

Vlada SAD je prošlog petka izvestila da je stopa nezaposlenosti u decembru pala na 3,9 posto, na najniži nivo u poslednja 22 meseca, što ukazuje na to da je tržište rada blizu maksimuma zaposlenosti.

Predsednik FED-a Džerom Pauel rekao je u utorak da je američka centralna banka spremna da učini sve što je neophodno kako bi sprečila da se visoka inflacija "ukoreni".

Tržišta novca trenutno daju 85 posto šansi za povećanje referentne kamate FED-a do marta, i tipuju na ukupno najmanje tri podizanja stope za po 0,25 posto do kraja godine.

BONUS VIDEO

24sedam

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug