Siniša Mali o navijanju sa Vučićem i maratonima: Bio sam kriv kad je Ronaldo dao gol

30.12.2021

06:35

0

U nešto drugačijem svetlu, ministar finansija otkriva za naš portal kako je i zašto počeo da trči u poznim godinama, kako na taj njegov hobi gleda predsednik, da li će mu se pridružiti, kako izgleda kada zajedno gledaju utakmicu...

Siniša Mali o navijanju sa Vučićem i maratonima: Bio sam kriv kad je Ronaldo dao gol
siniša mali 24sedam goran sivački (18) - Copyright 24sedam/Goran Sivački

Trčanje jeste moja strast, ali uglavnom mi dođe kao antistres terapija. U ovom poslu morate da imate balans, da napravite neku ravnotežu i da imate mogućnost da sav taj stres izbacite. Najbolji i najzdraviji način za to je bavljenje sportom, a ja sam tu ravnotežu našao u trčanju, ispričao je u intervjuu za 24sedam ministar finansija Siniša Mali.

Iako se u mladosti bavio gimnastikom, sa trčanjem je, kako sam otkriva, počeo u poznijim godinama, nakon 40.

- Krenuo sam 2017. godine, tačno se sećam, 31. januara sam obuo patike i istrčao prvi krug u Hajd parku na Topčideru. Posle kilometar-dva hteo sam dušu da ispustim... - kaže ministar.

Cilj mu je bio da na Beogradskom maratonu, kako dodaje, kao gradonačelnik istrči makar Trku zadovoljstva od pet kilometara, a možda i polumaraton.

- Dali su mi i taj izazov, pa sam pokušao. Prešao sam prvi kilometar, pa drugi, peti, deseti i došao do polumaratona. Na kraju sam od Trke zadovoljstva došao i do maratona. Do sada sam ih šest istrčao, po celoj Evropi, a najbolje vreme mi je četiri sata i osam minuta. Za mene je to neka terapija, način da izbacim stres iz sebe. Kada radite po ceo dan, i to ovako stresan posao, pukli biste u nekom trenutku da nema toga. Barem ja tako osećam.

Koliko puta nedeljno trčite?

- Ne više od dva puta, ali kada se spremam za maraton, pokušam tri puta, neku veću dužinu, malo pojačam... Obično trčim nedeljom na Adi, rano ujutru, ne više od dva kruga. Ali za svaki maraton je samo pola do vaše spremnosti, a pola zavisi od toga šta vam je u glavi. Posle 30 kilometara trčanja sve vas boli, i kolena, i stopala, svaki korak boli... Nema tu treninga. Bitno je ono što je u glavi, koliko ste uporni, spremni da završite, da dođete do cilja, da ne odustanete.

24sedam/Goran Sivački
 

Kako usklađujete to sa poslom? Kada stižete da trčite?

- Moram da trčim rano ujutru, a sve zavisi od dana do dana. Nekada je to od šest do sedam, nekada od 6.30 do 7.30, pa onda idem na posao. Moj trening uglavnom traje oko sata. To je nekih 10 kilometara koje istrčim.

I predsednik Aleksandar Vučić je pominjao tu vašu strast prema trčanju, čak vas je i kritikovao da idete po maratonima... Kako on na to gleda?

- Više puta je to pomenuo. On možda nije taj tip, ali razume. Moramo da imamo neku vrstu ventila, ja sam ga, eto, našao u trčanju... Kada idem na neku trku odsutan sam jedan dan, nije to mesec dana. Nekako mu je prihvatljivo. Naravno da on uvek kritikuje jer zahteva potpunu posvećenost poslu, od jutra do mraka. Ja ga stalno ubeđujem da nije sve do kvantiteta, već i do kvaliteta... Ali mislim da je prihvatio. Meni trčanje nije prepreka u radu, već doprinosi kvalitetu posla koji obavljam.

24sedam/Goran Sivački
 

Da li ste pokušali da njega nagovorite da trči sa vama?

- Jesam, više puta.

I šta vam je rekao?

- Ha-ha, bolje da ne odgovorim na to pitanje... Voleo bih da nađe vremena da se malo više bavi sportom, zbog njega samog. Meni je dosta pomoglo, jer kroz trčanje razvijate drugačije raspoloženje u glavi, mnogo ste optimističniji, orniji za rad. Tu je izdržljivost takođe jako važna. Ta spremnost na fizičkom nivou pomaže mi i u poslu da imam energije i izdržim ceo dan bez problema.

I predsednik i vi navijate za isti klub. Da li gledate zajedno neke utakmice i kako izgleda to vaše zajedničko navijanje?

24sedam/Goran Sivački
 

- Navijamo obojica za Zvezdu. Gledamo zajedno utakmice. Kako bih rekao... To dosta loše izgleda, ima tu dosta nervoze... Znate, predsednik je oduvek išao na utakmice i bio vatreni navijač. Evo, recimo, gledali smo utakmicu reprezentacije Srbije, i valjda je Ronaldo pucao neki slobodan udarac. Ja sam rekao: „E, sada će dati gol“, i dao ga je. A onda sam ja bio kriv što je dao gol. Bio sam kriv i što sam bilo šta rekao, i što sam se pomerio sa stolice... Tako to ide... Ali, to je navijanje, sportska atmosfera...

Kako vam sada izgleda naša reprezentacija, šta mislite o njoj?

24sedam/Goran Sivački
 

- Dobro igra, i rezultat to pokazuje. Naučili smo da pobeđujemo, da ne tražimo uzroke loše igre negde drugde, u sudiji, u tome da nismo bili spremni... Sama činjenica da smo se plasirali na Svetsko prvenstvo pokazuje da smo povratili neki pobednički mentalitet. Ranije smo igrali traljavo, defanzivno. Sada imamo napadačku filozofiju igre. Napadali smo Portugal, nismo išli da se predamo i da se samo branimo, već da napadamo. Imamo igru, imamo dobre igrače i sjajnog selektora. Valjda su se konačno i kod nas kockice složile.

Ceo intervju sa ministrom finansija pogledajte u video-prilogu:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike