Donela nam brdo para: Desetine miliona dolara od izvoza "zlatne" žitarice samo u junu

15.09.2021

09:58 >> 10:06

0

Srbija je i u junu najviše izvozila prehrambene proizvode, ali se ipak na trećem mestu po vrednosti izvoza našao neki drugi proizvod

Donela nam brdo para: Desetine miliona dolara od izvoza "zlatne" žitarice samo u junu
Copyright Pixabay

Hrana je u vrhu izvoznih proizvoda naše zemlje, pa je tako Srbija u junu izvezla kukuruza u vrednosti od čak 48,5 miliona dolara. Ovo je ujedno proizvod koji je u šestom mesecu ove godine Srbiji “doneo” najviše para od izvoza, pokazuju podaci iz mesečnog statističkog biltena Republičkog zavoda za statistiku.

Drugo mesto na listi zauzelo je sveže voće, koje smo izvezli u vrednosti od 33,6 miliona dolara, prenosi B92.

Zanimljivo je da se na trećem mestu izvoznih proizvoda nije našla prehrambena roba, već lekovi za maloprodaju čija je vrednost 31,3 miliona dolara.

Već na četvrtom mestu ponovo se našla hrana, i to “crveno zlato”, čije je izvoz vredan 23,5 miliona dolara. Peto mesto u junu ove godine zauzelo je rafinisano ulje za ishranu, kojeg smo izvezli u vrednosti od 16,8 miliona dolara.

Pročitajte još

Izvoz ostalih proizvoda bio je u vrednosti manjoj od milion dolara. Tako je izvoz bele čokolade, bombone i sličnog u junu vredeo 0,8 miliona dolara, rezanaca šećerne repe i otpadaka šećerne trske 0,6 miliona, a suve paprike, kao i voćnih sadnica (kalemljenih i nekalemljenih) 0,3 miliona dolara.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike