I Hrvati u strahu: Susam iz Indije "začinjen" etilen-oksidom

26.01.2021

08:46 >> 12:43

0

Zbog otrovne hemikalije u hrani povučen niz proizvoda s hrvatskog tržišta

I Hrvati u strahu: Susam iz Indije "začinjen" etilen-oksidom
Copyright Pixabay/Uwe Baumann

Hrvatska i ostale evropske zemlje preplavljene su susamom koji sadrži kancerogeni pesticid etilen-oksid, zbog čega je sa hrvatskog tržišta povučen niz proizvoda sa susamom, javljaju hrvatski mediji.

Uzbunu na zatrovane namirnice podigao je sistem brzog uzbunjivanja za hranu (RASFF), u kojem su članice EU i treće zemlje.

– Zasad je utvrđeno da je susam poreklom iz Indije – rekao je agenciji Hina upravnik hrvatskog odeljenja za RASFF Alen Petričević.

Petričević procenjuje da je deo proizvoda došao do krajnjih kupaca, ali da je smanjena bojazan od novih incidenata zbog povlačenja robe i velikih kontrola, pa ističe da u ovoj godini nisu zabeleženi novi slučajevi njihovog stavljanja na tržište.

On naglašava da su pojedini trgovci iz preventivnih razloga povukli svoje gotove proizvode s tržišta, iako u njima nije bilo dokazano prisustvo etilen-oksida, ili je utvrđena količina manja od maksimalne dopuštene granice za taj pesticid.

Uzbuna od septembra

U septembru su prijavljeni vrlo visoki nivoi etilen-oksida u određenim serijama susamovog semena poreklom ili poslatih iz Indije koje su ušle u Evropsku uniju, čak 1.000 puta viši od maksimalno evropskom uredbom dozvoljenih 0,05 miligrama po kilogramu.

Pročitatje još:

Evropska unija zaključila je da takva kontaminacija podrazumeva ozbiljan rizik za zdravlje ljudi jer je etilen-oksid označen kao mutagena, kancerogena i reproduktivno toksična tvar, a osim toga nije odobren za upotrebu u sredstvima za zaštitu bilja u Uniji.

U Hrvatskoj su, prema podacima Ministarstva poljoprivrede, u 2020. zabeležene 73 objave za potrošače, od čega se najviše odnosilo na incident s etilen-oksidom. To je porast u odnosu na 2018, kad je zabeleženo 60 objava, i 2019. godinu, kad su bile 53 objave.

Prva je na incident putem evropskog RASFF sistema za brzo uzbunjivanje upozorila Belgija, nakon čega su se sledili sporni proizvodi koji su se vraćali distributerima, a potom je EU obvezala uvoznike da na granicama dodatno analiziraju semenke poreklom iz Indije.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike