Bez luksuza, ali sa dušom: Zavirite u nesvakidašnje imanje "Sokolske kolibe" (FOTO)

02.02.2021

06:33 >> 09:51

0

Autor: Jovana Vrećo

U svim kolibama se mogu videti svakojaki etno elementi: stari vez na ćilimima, narodna nošnja, kredenac, kolevka...

Bez luksuza, ali sa dušom: Zavirite u nesvakidašnje imanje "Sokolske kolibe" (FOTO)
Copyright Promo/ Agro TV

Mesto gde ste okruženi prirodom, životinjama, bez televizora i interneta, nalazi se u Zapadnoj Srbiji, na imanju “Sokolske kolibe”. Domaćin te seoske turističke oaze, Igor Rabat, za Agro TV kaže kako je antikvitete, koji se mogu naći u kolibama, prikupljao iz raznih okolnih imanja i potom ih izložio i na svom.

U svim kolibama se mogu videti svakojaki etno elementi: stari vez na ćilimima, narodna nošnja, kredenac, kolevka…

Čarobno putovanje kroz vreme

– Ovde čovek kada dođe može da oseti vreme i period pre nekih 100, 150 godina. Interneta i tehnologije ovde nema – objašnjava ovaj domaćin i dodaje da je celokupno imanje obnovljeno i napravljeno tako da i danas izgleda kao staro tradicionalno srpsko seosko imanje.

On ističe kako ljudima prija da dođu i uplove u tu nesavremenost, odmore se i uživaju u svemu što priroda pruža. Pored koliba, tu su i bungalovi, najčešće predviđeni za dve osobe, kao i poznata – čobanska koliba.

Igor napominje da su se trudili da sve ostane autentično:

– Svi objekti i životinje oslikavaju to vreme kako se nekada živelo i stočarilo u Srbiji. Imanje raspolaže sa dosta natkrivenih vidikovaca, sa kojih posetioci i gosti mogu da uživaju u prirodi tog kraja. Nedeljom imanje najviše radi. Kada je lep dan, prođe i po 100, 200 ljudi – kaže Rabat.

Različiti utisci starijih i mlađih gostiju

Prema rečima domaćina Rabata, gosti koji dolaze na ovo imanje su različitih generacija, pa tako imaju, na prvi pogled, i drugačije utiske o istom.

– Mlađi gosti prvi put vide ovako nešto i to im se svidi jer ih podseća na scenografiju iz nekih filmova. S druge strane, stariji gosti uglavnom počinju da plaču, jer se sete svog detinjstva, baka, deka… – naglašava on.

Balkanske koze i magarci, brdski konji

Stanari ovog “čardaka ni na nebu ni na zemlji” su i domaće životinje, od kojih su neke ugrožene vrste. Tako se na imanju mogu naći: ovce pramenke, krave buše, balkanske koze, karakačanske pramenke, balkanski magarci, domaći brdski konji…

Brigu o životinjama vodi pastir Zoran Mirčetić.

– Najviše deca vole životinje, a najzanimljiviji su im magarci – priča Zoran.

Pasulj, jagnjetina, gulaš…

Pročitajte još:

Na ovom imanju specijalitet kuće je planinsko čobanski pasulj.

Kuvar Simo Cvetić objašnjava da je to tradicionalna domaća planinska hrana.

– Priprema se obično napolju, što obilnije, to bolje. Domaći pasulj, slanina, sušena rebra, luk crni i beli, šargarepa su glavni sastojci ovog jela – kaže Cvetić i dodaje da se na meniju svakako nalazi i gulaš, domaća jagnjetina, salata, sir…

Za kraj, domaćin Rabat ističe da gosti seoskog imanja na raspolaganju svim svojim čulima imaju potpuno netaknutu prirodu.

Instaliraje našu iOS ili Android aplikaciju – 24sedam.rs

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Agro TV

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike