"U Srbiji nema GMO, a za dolazak 'Tenisa' još je rano"

02.02.2021

09:07 >> 10:17

0

Nema genetski modifikovanih organizama na teritoriji Srbije, ni u proizvodnji ni u prometu, kaže ministar poljoprivrede Branislav Nedimović

"U Srbiji nema GMO, a za dolazak 'Tenisa' još je rano"
Copyright Profimedia

Nedimović je istakao za “Novosti” da država ima jasan i rigorozan važeći zakon.

– Određeni poslovni krugovi uvek imaju interes da tu temu guraju, kao što stoji i činjenica da za članstvo u Svetskoj trgovinskoj organizaciji treba regulisati ovu oblast – rekao je Nedimović odgovarajući na pitanje da li ima iz EU i SAD pritisaka na Srbiju da dozvoli promet GMO.

Kada je reč o kontroli subvencija u poljoprivredi, naglašava da u poslu ima onih koji pokušavaju da izigraju zakon, ostvare neki interes preko noći.

Otkad je ljudi, bilo je i varanja, kaže, “a na državi je da osigura da se novac građana troši na pravi način, te smo zbog toga krenuli u još rigoroznije kontrole trošenja svih subvencija koje dajemo”.

– Nema tu posebno nekih mera koje će se gledati, svaki dinar srpskog građanina je podjednako bitan. Bilo da je reč o podsticajima u stočarstvu, voćarstvu, povrtarstvu ili za nabavku opreme i mehanizacije – navodi Nedimović.

Nemce sprečava afrička kuga

Na pitanje šta se dešava sa dolaskom nemačke kompanije “Tenis” u Srbiju pojašnjava da nije realno očekivati dolazak nemačke kompanije sve dok se globalno situacija sa afričkom kugom ne reši.

– To su izuzetno velike investicije da bi kompanije poput ‘Tenisa’ preuzele nepotreban rizik. Kada se situacija u u svetu dovede pod kontrolu, onda možemo o tome da razgovaramo – kaže Nedimović.

Pročitajte još:

Govoreći o predlogu Ministarstvu finansija kada je reč o dugovanjima za PIO i poljoprivredne penzije, kaže da je to multisektorski problem koji je do te mere nagomilan da je danas reč o više milijardi evra.

Precizirao je da ne može svaki poljoprivrednik da, plaćao ili ne plaćao doprinose, prima istu penziju.

– Ključna novina koju smo predložili je da se prema ekonomskoj snazi gazdinstva određuje koliki će biti doprinosi. Neće biti isti doprinosi za onog koji ima dva, ili dve stotine hektara – ističe ministar.

Takođe, ukazuje na problem navodnjavanja u Srbiji. Kako kaže, navodnjavanje je jedna od sistemskih stvari, koje niko nije rešavao više od 40 godina.

– “Ostvarili smo impresivne cifre za svega tri godine – rekao je ministar.

Precizira da je samo u prvoj fazi pokriveno oko 49.000 hektara, u drugoj koja se trenutno sprovodi pokriva se još 40.000 dok se takođe za ovu godinu očekuje početak još osam novih projekata.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Novosti

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike