Kobasičarska egzotika: Turci će probati "pirotsku peglanu"

06.02.2021

13:46

0

Pirotska kobasica bi mogla da bude izvozni proizvod a prvu priliku da zadivi svet imaće u Turskoj, sredinom meseca

Kobasičarska egzotika: Turci će probati "pirotsku peglanu"
Copyright Pixabay/ tookapic

Udruženje proizvođača proizvoda od mesa iz Izmira, Manise i Turgutlua, a pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede i šumarstva Republike Turske, opšte direkcije za hranu i kontrolu, organizuje zoom prezentaciju potencijalnih proizvoda koji se mogu plasirati na tržište Republike Turske.

Na ovo takmičenje pozvano je 17 proizvođača, među kojima je i Ninoslav Stojadinović iz Pirota, proizvođač pirotske “peglane kobasice”, javlja “Jugmedia”.

Kako je saopšteno, najpre će biti urađena hemijska analiza proizvoda i analiza sastava proizvoda, potom i njihovo organoleptičko ocenjivanje.

U komisiji za ocenjivanje će biti istaknuti turski gastronomi i poznavaoci proizvoda od mesa. Komisija će imati sedam članova.

Pročitajte još:

Na ovo takmičenje pozvano je ukupno 17 proizvođača. Iz Srbije i Pirota je poziv dobio ovogodišnji pobednik Sajma pirotske peglane kobasice, Stojadinović koji je potvrdio učešće na takmičenju a peglanu kobasicu poslaće u Tursku 15. februara.

U prezentaciji pirotske peglane kobasice učestvovaće i predsednik Udruženja proizvođača pirotske peglane kobasice Marijan Savić. Biće prezentovani i potencijali Grada Pirota.

Pored pirotske peglane kobasice iz Srbije, biće prezentovani i sušena kobasica od govedine i ovčetine iz Kirgistana, sušeno magareće meso iz Grčke, magareća kobasica iz Grčke, seftalja kobasica od jagnjetine sa Kipra, kobasica od mesa irvasa iz Finske, teleća kobasica sa sirom iz Ratingena iz Nemačke, sušena ovčetina iz BIH, sušena govedina iz BIH, sušeno meso od losa iz Norveške, kobasica od govedine i zečetine sa Kipra, dimljeni losos iz Irske, jagnjeća kobasica sa vinom iz Francuske, cervala zečija kobasica iz Švajcarske i sušena ovčetina iz Dalmacije iz Hrvatske.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Jugmedia

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike