Katastrofalne vesti: Ribe ćemo jesti samo iz ribnjaka

23.02.2021

12:02 >> 14:40

0

Autor: G.M.Š.

Populacija slatkovodne ribe je u katastrofalnom padu i jednoj trećini vrsta preti izumiranje, kaže izveštaj Svetske fondacije za prirodu

Katastrofalne vesti: Ribe ćemo jesti samo iz ribnjaka
Facebook/Ribolovci Niš i okolina

U izveštaju pod nazivom “Zaboravljene ribe sveta”, čijem nastajanju su doprineli i Londonsko zoološko društvo, Svetska organizacija za zaštitu živog sveta i Organizaciju za zaštitu prirode, navodi se da je 80 vrsta ribe izumrlo, od toga 16 samo tokom prošle godine.

Milioni ljudi oslanjaju se na slatkovodnu ribu kao osnovni izvor hrane i prihoda ali je slatkodovodne ribe sve manje zbog zagađenja, izlovljavanja, postavljanja brana na rekama, kao i isušivanja vodenih tokova i močvarnih područja, prenosi BBC.

Pročitajte još:

U izveštaju se navodi da je populacija riba selica opala za tri četvrtine samo u poslednjih 50 godina, preneo je Bi-Bi-Si. U istom vremenskom periodu, populacija velikih vrsta kao što su “megaribe”, opala je za 94 odsto.

U britanskim rekama više nema jesetre i manića (lota lota), losos nestaje, a evropska jegulja je u grupi kritično ugroženih.

Prema podacima Svetske fondacije za prirodu, najveći uzročnik je loše stanje reka, većinom zbog zagađenja, brana i kanalizacije, odnosno otpadnih voda. Vlade, u ovom slučaju ona Velke Britanije posebno, se pozivaju da obnove slatkovodna staništa odgovarajućom primenom postojećih zakona, jačanjem zaštite u Zakonu o životnoj sredini i zagovaranjem velikih globalnih ciljeva za oporavak prirode.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi