Nedimović: Iz IPARD-a dostupno oko 225 miliona evra

27.02.2021

14:41

0

Ministar poljoprivrede najavio još veće subvencije kada su u pitanju IPARD programi

Nedimović: Iz IPARD-a dostupno oko 225 miliona evra
Copyright Pixabay

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Branislav Nedimović, najavljuje više novca iz evropskih IPARD programa i kaže da će poljoprivrednicima biti dostupno oko 225 miliona evra, kao da će biti podržano više od 150 projekata na teritoriji Srbije.

Ministar je danas obišao novoizgrađenu hladnjaču “Tera optima” u Topoli i istakao da je ova kompanija pravi simbol pobede kad su u pitanju IPARD programi subvencionisanja.

– Ako prodajete sirovinu zarada je minimalna, ali ako uložite sredstva u izgradnju objekta poput hladnjače koju je izgradila porodica Jokić, mogućnost za profit je mnogo veća – poručio je ministar.

Srpske jabuke i u Maleziji

Porodična kompanija iz Topole, osnovana 2013. godine, lokalni je lider i njeni voćnjaci se prostoru na 104 hektara, od čega je 60 pod savremenim zasadima jabuka. Izvozi na tržište Malezije, Indije, Ujedinjenih Arapskih Emirata, u voćnjacima gaje sorte jabuke „gala“, „fudži“, „crveni delišes“, a osim u Topoli, zasadi se nalaze i u blizini Soko Banje, dok je u planu i proširenje zasada.

Naveo je da je ovo jedan od pet ovakvih projekata koji će biti realizovani, a da je povraćaj sredstava bio oko 50 odsto.

– Nije lako, ali je moguće uspeti i to naročito u mestu koje je bogom dano za bavljenje voćarstvom, kao što je Topola gde imate preko 3.000 hektara pod različitim sortama – rekao je Nedimović.

Ministar kaže da se na teritoriji Topole radi na sistemu za navodnjavanje, regulisana je protivgradna zaštita automatizacijom centra na Bukulji, daju se subvencije i naveo da su to najbolji uslovi koje su poljoprivrednici ikada dobili na ovom prostoru.

U savremenu hladnjaču u porodičnoj firmi iz Topole uloženo je više od 200 miliona dinara, a predstavlja šansu za još veći izvoz jabuka na svetsko tržište.

Pročitajte još:

Savremena hladnjača koju je porodica Jokić sagradila zahvaljujući dobijenim sredstvima u selu Krćevac kod Topole prostire se na 4.000 metara kvadratnih i ima kapacitet od 2.500 tona, a u hladnjači skladišti jabuke visokog kvaliteta.

Vlasnik kompanije “Terra Optima” iz Topole Miloš Jokić kaže da je u hladnjaču investirano 215 miliona dinara, a povrćaj kroz IPARD je 107 miliona.

– Koliko god se stiče utisak da je konkurisanje komplikovan i nerealan proces, na našem primeru se vidi da je itekako moguć. Ova hladnjača od velikog je značaja za našu buduću proizvodnju – rekao je Jokić, ističući da je u hladnjači posao dobilo 35 ljudi.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike