Stižemo Evropu: Tri puta veća proizvodnja jabuka, potisnula i srpsko "plavo zlato“

07.04.2021

17:53 >> 18:07

0

Jabuka, i to prvog kvaliteta, postala adut u izvozno orijentisanom voćarstvu Srbije

Stižemo Evropu: Tri puta veća proizvodnja jabuka, potisnula i srpsko "plavo zlato“
Copyright Screenshot: AgroTV

Jabuka uveliko potiskuje šljivu, ne samo u Šumadiji, već generalno u celoj Srbiji. Promenio se način proizvodnje – primenjuje se savremena gusta sadnja sa obezbeđenim sistemom za zalivanje, ali i protivgradnom mrežom. Njome se štiti ne samo od grada, već i od ožegotina od jakog sunca, i to je danas postalo standard i u Srbiji.

Ovim rečima profesor sa Poljoprivrednog fakulteta Beogradskog univerziteta Dragan Radivojević objašnjava za Agro TV dokle je Srbija stigla u vezi s praćenjem savremenih trendova u voćarstvu.

Samo kvalitet donosi pare

Moderna sadnja i primena zaštitnih i agrotehničkih mera je preduslov dobre proizvodnje i plasiranja na probirljivo svetsko tržište, kao i rusko, koje je nama najvažnije.

– Ističem da je potrebno imati jabuku prvog kvaliteta, jer samo se na njoj ostvaruje zarada, dok na ostalima za industrijsku preradu proizvođači imaju samo gubitak – kaže Radivojević.

Promene i veliko približavanje najboljoj praksi Evrope su počeli da se događaju od 2006. godine, kada su na novim velikim zasadima i kod nas primenjena iskustva iz Italije, Nemačke ili Holandije.

– To su slični sistemi guste sadnje sa 4.000-4.500 stabala po hektaru, sa standardnom podlogom M-9 i sa sortama koje prihvataju inostrani kupci – objašnjava Radivojević.

Utrostručena proizvodnja

Skok ka svetskom standardu i kvalitetu pokazuju i brojke iz proizvodnje. U periodu od 2000. do 2005. godine prosečna proizvodnja je bila 170.000 tona godišnje, a danas je 450.000, i to sa tendencijom povećanja.

Zlatni i crveni delišes, greni smit, gala i ajdared su sorte koje i mi treba da ponudimo svetu, a mogli bismo i fudži, koja spada u najkvalitetnije sorte jabuka na svetu i sve je traženija.

Gusto i pokriveno: Savremena proizvodnja nimalo ne liči na staru, Screenshot: Agro TV

– Međutim, postoji jedan problem zbog kog je proizvođači izbegavaju, a to je sklonost ka alternativnom rađanju, jer rodi previše ili premalo. Ali uz visoku tehnologiju, to se može izbeći. Sve traženije sorte u svetu su zaštićene i za njih je potrebno dobiti prava, a mi na to, zasad, ne možemo računati, osim nekoliko firmi u Srbiji koje su dobile ekskluzivna prava – naglašava sagovornik Agro TV.

Samo kvalitet: Profesor Dragan Radivojević, Screenshot: AgroTV

Jabuka se može jesti sveža cele godine, jer dobro podnosi skladištenje. Sve vreme ostaje dobar izvor minerala i vitamina za svakodnevno korišćenje, od vitamina C, E, kompleksa vitamina B, ali i natrijuma, kalijuma, magnezijuma…

Zdravlje koje ulazi na usta…

A koliko je jabuka važna u ishrani, pogotovo savremenoj “brzoj“ i ne toliko raznolikoj, za Agro TV navodi nutricionista Verica Đokić.

Pročitajte još

– Jabuka kod takve kategorije ljudi ima neutrališuće dejstvo na štetne materije koje unose s hranom. Pomaže detoksikaciju ubrzanjem metabolizma, a vlakna koja sadrži podstiču probavu i bolje korišćenje hranljivih materija. Kod vegetarijanaca, vegana i sportista je još važnija, zbog usvajanja kalcijuma i magnezijuma – ističe Verica Đokić.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Agro TV

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike