Vinopije „u ilegali“: Potrošnja vina najlošija u dve decenije

24.04.2021

10:40 >> 11:09

0

Autor: G.M.Š

Svetska potrošnja vina u 2020. pala je za tri odsto u odnosu na godinu ranije i time postigla najniži nivo još od 2002. godine

Vinopije „u ilegali“: Potrošnja vina najlošija u dve decenije
Pixabay

Svetska potrošnja vina u 2020. procenjuje se na 234 miliona hektolitara što je za tri odsto manje u odnosu na godinu pre i najniži nivo od one iz 2002, saopštila je Međunarodna organizacija za vinogradarstvo i vinarstvo (OIV) sa sedištem u Parizu.

U tom izveštaju procenjuje se da je ukupni izvoz iz zemalja koje proizvode vino iznosio 29,6 milijardi evra, što predstavlja pad od gotovo sedam odsto u samo godinu dana, prenosi Agroklub.

Kao glavnog krivca prozivaju pandemiju kovid-19 zbog koje su mnoge države morale da zatvore kafiće i restorane, a i turizam koji je važan za vinski sektor, generalno je patio.

Pala i potrošnja piva

Vino nije jedino alkoholno piće kojem je smanjena potrošnja u doba pandemije. Kako piše AP, u Češkoj je konzumacija piva pala za pet odsto i to na najniži nivo u gotovo 60 godina. Česi su prosečno popili 135 litara, sedam litara po osobi manje u odnosu na 2019. Razlog je jendostavan – „lokdaun“ pivnica.

Zbog toga su prvenstveno trpela premijum vina. Najveći pad potrošnje beleži Južnoafrička Republika – 19,4 odsto, a sledi je Kina sa 17,4 odsto.

Istovremeno, svetska proizvodnja rasla je i to za jedan odsto u odnosu na 2019. godinu dosegnuvši 260 miliona hektolitara. Ostala je stabilna i površina pod zasadima vinove loze, a za prošlu se godinu procenjuje na 7,3 miliona hektara.

Pročitajte još:

– Sektor je visoko koncentrisan, stoga i rizičan. To nam pokazuje da je neophodna njegova diverzifikacija, počevši od potrošnje – izjavio je direktor OIV-a, Pau Roka. Između ostalih ciljeva, ova organizacija radi na tome da vino učini univerzalnijim potrošačkim proizvodom.

– Azija u kojoj raste potrošnja jedan je od glavnih izazova za vinski svet – zaključio je.

 

 

 

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Agroklub