PKS: Niske cene, manja potrošnja zbog korone i veliki uvoz muče srpske stočare

09.12.2020

15:41

0

Treba razmišljati o novim tržištima, poput Kine, Vijetnama i Filipina, poručuje sekretar Udruženja za stočarstvo i preradu stočarskih proizvoda PKS

PKS: Niske cene, manja potrošnja zbog korone i veliki uvoz muče srpske stočare
Copyright Foto: Promo/EFSA

Cena tovljenika sa srpskih farmi trenutno je od 140 do 160 dinara po kilogramu, a domaći proizvođači se suočavaju sa visokom cenom kukuruza koja učestvuje i do 70 odsto u formiranju cene žive stoke, niskom otkupnom cenom i velikim uvozom, izjavio je Tanjugu sekretar Udruženja za stočarstvo i preradu stočarskih proizvoda PKS Nenad Budimović.

– Na tržište Srbije je iz EU u prethodnih devet meseci uvezeno 16.000 tona svinjskog mesa u vrednosti od 44 miliona evra – rekao je Budimović.

Razlog je to, objašnjava, što je Kina prestala s uvozom zbog pandemije i epidemije Afričke kuge svinja u Evropi, pa su se pojavili veliki tržišni viškovi u EU.

Cena kukuruza je visoka, a ona učestvuje i do 70 odsto u formiranju cene žive stoke; Tanjug/Nikola Anđić

Još nemamo precizne podatke koliko je pala potrošnja mesa, navodi on, jer su ugroženi turizam i ugostiteljstvo zbog pandemije, a nema ni slava i sličnih manifestacija gde je bila velika potrošnja.

– Mislim da će rezultati tek pokazati u narednih mesec-dva da je pehrambena industrija onaj prvi udarac dobro izdržala, da nije bilo nestašica, ali treba misliti kako u budućnosti to sve održati na jednom nivou samodovoljnosti sa nekim blagim tržišnim viškovima za izvoz – rekao je Budimović.

On kaže da treba razmišljati o novim tržištima, poput Kine, Vijetnama i Filipina i o plasmanu gotovih proizvoda na ta tržišta, jer su procene Svetske organizacije za hranu (FAO) da će tamo potrošnja rasti za oko 22 procenta.

Pročitajte još: Država spremna i da poveća udeo vlasništva u “Er Srbiji”

– Naša država je sklopila dobre spoljnotrgovinske aranžmane sa tim zemljama, ali valja raditi još na pripremama za njihovu realizaciju – naglasio je Budimović, i dodao da je zato PKS predložila Ministarstvu poljoprivrede da obezbedi različite vidove podsticanja velikih domaćih proizvođača i prerađivača mesa koji to mogu da realizuju i koji uz sebe mogu da vežu i male stočare.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike