Stočari nezadovoljni, godinama kasne državni podsticaji

20.05.2021

08:16 >> 08:13

0

Novac kasni zbog zagušenja kod službenika, nepotpune dokumentacije ali i rebalansa, a u Ministartvu tvrde da nema privilegovanih pri isplati

Stočari nezadovoljni, godinama kasne državni podsticaji
Copyright Foto: AgroTV

Odgajivač ovaca Marko Anišić iz Mikićeva kod Subotice sve teže obezbeđuje hranu za 300 grla i jedna je od mnogobrojnih stočara koji su nezadovoljni jer ponovo kasne subvencije.

Marku je prodaja jagnjadi opala, morao je da plaća zakup zemlje unapred, a najviše se uzdao u državne podsticaje koji kasne, i to ne tek neki mesec.

„Nema povlašćenih“

Ne postoje privilegovani kada je reč o raspodeli subvencija za stočarsku proizvodnju, navode iz Ministarstva poljoprivrede. Zastoj u isplati se događa, jer zaposleni ne mogu da stignu da obrade sve zahteve, zbog nepotpune dokumentacije ili kao u prethodnom periodu, zato što se čekao rebalans budžeta.

– Kasni nešto iz 2019. i cela 2020. godina. Za 2021. godinu neću ni da pričam. Tu je negde suma oko dva miliona dinara. I uvek je u obradi – kaže Ašanin za RTS.

Stabilni podsticaji od 15.000 dinara za tovno i 40.000 dinara za priplodno grlo stvorili su privid sigurnost u ovoj proizvodnji, ali taj novac ne stiže na vreme.

– Ja sam dobio dvanaesti mesec od podnošenja zahteva. Da li to može brže, verovatno može, ali verovatno zavisi od dinamike pristizanja novca u ministarstvo – navodi odgajivač tovnih junadi iz Ečke Adam Bugar.

Nakon rebalansa budžeta, nova Uredba o raspodeli novca je doneta 7. maja, navode iz Ministarstva poljoprivrede. Najavljuju sada bržu isplatu subvencija.

Pročitajte još:

– Naše ministarstvo je rebalansom budžeta dobilo negde oko 5,5 milijardi dinara. To su dodatna sredstva koja će nama pružiti priliku da što je moguće brže i efikasnije te zaostale predmete obradimo i isplatimo. Ima tu predmeta i to moramo ovom prilikom reći, koji se nalaze na dopuni, kako bi mogla da se izvrši njegova obrada – objašnjava državni sekretar Ministarstva poljoprivrede Željko Radošević.

Državne subvencije najviše koriste stočari i blizu 70 odsto agrarnog budžeta je podrška toj grani poljoprivrede.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RTS

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike