Žetva ječma u toku, prinos bi mogao biti i bolji

25.06.2021

09:49

0

Autor: Subotica.com

Ječam se uveliko žanje a žetva uljane repice i pšenice očekuje se u narednih nekoliko dana

Žetva ječma u toku, prinos bi mogao biti i bolji
Tanjug/Nikola Anđić

Žetva ječma je u toku na severu Bačke, a prinos je zasada oko 7,3 tone po hektaru, Milovan Ždrnja, vlasnik preduzeća “Pro-sklad” iz Novog Žednika, kaže da ratari time nisu zadovoljni, prenosi Subotica.com.

– Imali smo problema sa izmrzavanjem ječma, što je bilo tipično za ovu godinu u zimskom periodu. Očekuje nas žetva uljane repice i to prilično dobar rod, a za pšenicu nam ne ide na ruku ovaj toplotni talas. Ona je u fazi zrenja i nadamo se da će temperatura da padne ispod 30 stepeni, pa onda možemo nešto i da očekujemo – kazao je Ždrnja.

Ako se sada žalimo na cenu…

U Ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva očekuju dobar rod pšenice, a ministar Branislav Nedimović kaže da bi žetva mogla da počne za desetak dana, ukoliko vremenska prognoza bude naklonjena ratarima.

– Mi smo svi očekivali da će ove godine, što se tiče ratarstva, biti ekstremna proizvodnja. Za sada još uvek stojimo na tim stanovištima i mislim da bi to moglo da bude dobro, ali naravno da moramo da imamo u ovom trenutku bar jednu kišu u narednih 10-15 dana u čitavoj Srbiji – rekao je Nedimović, navodeći da je zadovoljan ovogodišnjim cenama u ratarstvu.

Ministar kaže da su sada ekstremno visoke cene na berzama.

– I ako neko ove godine kaže nešto za cenu, onda ne znam šta bih dodao. U poslednje tri do četiri nedelje smo imali dosta dobro povećanje sa 130 na 160 dinara. Ove nedelje je slaba tražnja, a za sledeću nedelju očekujem da će doći do korekcije cena, ali ne dramatične – kaže ministar.

U stočarstvu mnogo slabije

U stočarstvu nije tako povoljna situacija s cenama kao u ratarstvu i voćarstvu.

– Ne očekujem neki dramatičan poremećaj na tržištu tovljenika, kod tovnog govedarstva je sve u redu i mislim da će u narednih mesec dana biti ozbiljan izvoz ovčijeg mesa, tako da bi moglo da dođe do rasta cena. Ono što u ovom trenutku predstavlja problem je cena mleka, ali za svaku litru mleka dajemo sedam dinara svakom poljoprivrenom proizvođaču. Na prostoru Vojvodine, gde ima državne zemlje, svaki poljoprivredni poizvođač koji se bavi prozvodnjom mleka dobija po grlu hektar zemlje za 160 evra, čija realna cena na tržištu je 350-400 evra. Dajemo subvencije po jednom grlu i kad se sve sabere, po svakoj kravi se dobije oko 600 evra. Znam da će ljudi reći da je malo, ali to je ozbiljna cifra i ne znam da li neko u okruženju daje toliko za mlečno govedarstvo.

Pročitajte još:

Lokalne samouprave pomažu, kažu, koliko mogu. U skromnom budžetu za 2021. godinu, kako je ocenio gradonačelnik Subotice, Stevan Bakić, i lokalna samouprava je izdvojila sredstva za resor poljoprivrede u visini od 90 miliona dinara, što, kako je naglasio, potvrđuje koliko je ona važna za Grad Suboticu i okolna ruralna mesta.

– Od toga 40 miliona dinara za atarske puteve i tu smo imali dodatnu pomoć Pokrajinske vlade od 20 miliona dinara, dok je ostalih 50 miliona opredeljeno za razne programske aktivnosti. Moram da pomenem 12 miliona dinara koje je Ministarstvo opredelilo za izgradnju centra za sakupljanje sporednih životinjskih proizvoda, čime će zoohigijena našeg grada biti unapređena. Od ostalih programskih aktivnosti izdvojio bih 2,5 miliona dinara za ispitivanje obradivog zemljišta, gde će ratari imati priliku da besplatno ispitaju zemljište i dva miliona dinara za subvencije kamatne stope kratkoročnih kredita za obrt sredstava u poljoprivredi preko poslovnih banaka – rekao je Bakić.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi