Veštačka hrana na pragu Evrope: Prva prijava za prodaju „mesa“ iz laboratorije
Francuski prehrambeni startup Gurmei postao je prva kompanija koja se prijavila za pristup tržištu EU za „laboratorijski uzgajano meso“
Evropa je dobila prvu kompaniju koja bi da na njenoj teritoriji prodaje prozivode bazirane na „mesu iz laboratorije“. Francuski prehrambeni startup „Gurmei“ prva je firma koja se prijavila za pristup tržištu EU za laboratorijski uzgajano „meso“, pošto je podnela Evropskoj komisiji zahtev za prodaju proizvoda od patke na bazi ćelija.
„Gurmei“, sa sedištem u Parizu, saopštila je da je podnela ukupno pet prijava pre izlaska na tržište za svoje proizvode od patke zasnovane na uzgoju ćelija vlastima za bezbednost hrane u EU, Švajcarskoj, Velikoj Britaniji, Singapuru i SAD, prenosi Evroaktiv.
Ta "nova hrana" koristila bi se za pravljenje foa gra (foie gras ), tradicionalnog jela u Francuskoj od posebno uzgojene gušće džigerice koje je se sve više nalazi na meti kritika zbog zabrinutosti za dobrobit životinja, navodi Politiko.
Nakon podnošenja prijave EU pokreće se proces evaluacije u trajanju od jedne i po do dve godine, koja se sastoji od devetomesečne procene rizika koju vrši Evropska agencija za bezbednost hrane, nakon čega bi trebalo da usledi sedmomesečni proces upravljanja rizikom tokom kojeg zemlje EU glasaju kvalifikovanom većinom o tome da li će dozvoliti da se odobri ovaj proizvod.
Ukoliko sve prođe kako treba, proizvod će biti dostupan evropskim kuvarima do 2026. godine, a na policama supermarketa naći će se u godinama koje će uslediti.
Proizvodnja ovog jela, koje se pravi od naduvene jetre nasilno hranjene patike ili guske, zabranjena je u 12 zemalja EU. Međutim, isti broj zemalja je izdao u januaru i dokument "Uloga CAP-a (Zajedničke poljoprivredne politike EU) u očuvanju visokokvalitetne i primarne proizvodnje hrane na farmama", gde se "laboratorijsko meso" opisuje kao prakse koja "predstavljaju pretnju pristupima zasnovanim na primarnim farmama i pravim metodama proizvodnje hrane koje su u samom srcu evropskog modela poljoprivrede".
Autori beleške su austrijska, francuska i italijanska delegacija u EU, a podržavaju je delegacije iz Češke, Kipra, Grčke, Mađarske, Luksemburga, Litvanije, Malte, Rumunije i Slovačke.
Kakvo nastaje "meso" u laboratoriji
Kultivisano ili laboratorijski uzgojeno „meso“ se proizvodi pomoću uzorka pravih životinjskih ćelija koje rastu u okruženju bogatom hranljivim materijama, formirajući mišiće, masnoće i vezivno tkivo.
Takvi proizvodi obično koriste fetalni goveđi serum, koji podrazumeva klanje krave i njenog embriona, što ih čini etički problematičnim za vegetarijance i vegane.
Međutim, „Gurmei“ tvrdi da ne koristi nikakve komponente životinjskog porekla tokom uzgoja, što znači da je njihova foa gra sirovina nastala bez klanja.
BONUS VIDEO
Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi
Komentari