Uništene i razlupane kajsije sedam dana pre berbe: Voćari iz podjeličkih sela i danas sabiraju ogromnu štetu koju je donelo nevreme (FOTO)

13.06.2024

18:33

0

Profesor Svetomir Stamenković, voćar iz Banjice, kaže da je pregledima utvrđeno da je oštećeno više od 95 odsto plodova voća

Uništene i razlupane kajsije sedam dana pre berbe: Voćari iz podjeličkih sela i danas sabiraju ogromnu štetu koju je donelo nevreme (FOTO)
Copyright RINA

Dan nakon razarajućeg nevremena koje je pogodilo čačanska sela podno planine Jelice, zabrinuti voćari kupe plodove sa zemlje i sabiraju štetu.

Velika oštećenja pretrpela je kajsija, koja za samo nekoliko dana pristiže na berbu.

- Na samo sedam dana pred berbu kajsije grad je oštetio voćnjake, nevreme praćeno gradom bilo je snažno, padao je mešovit grad, bilo je krupnijih i sitnijih ledenica. Sada sagledavamo štetu I odmah su evidentni udarci na plodovima. Živimo od voćarstva, koje gajimo na pet hektara, najviše pretenduje šljiva, potom jabuka, kajsija i nešto kruške - kaže za RINU Zoran Stojić, voćar iz sela Banjica.

On dodaje da jaka oluja nije zaobišla nijedan voćnjak i da je šteta pričinjena svuda. Ipak, kako kaže, već dugo godina se bavi poljoprivredom i navikao je na ove teške uslove i vremenske nepogode.

- Grad je sve zakačio, ali već znamo da on retko kad Banjicu preskače, samo zavisi da li je jačeg ili slabijeg intenziteta, poslednji put slično je bilo 2017. godine - rekao je ovaj voćar.

RINA
 

Profesor Svetomir Stamenković, voćar iz Banjice, kaže da je pregledima utvrđeno da je oštećeno više od 95 odsto plodova voća.

- Neki plodovi su totalno uništeni i veliki broj plodova je na zemlji, ti plodovi su praktično izgubljeni. Ono što je ostalo na granama potrebno je u narednom periodu zaštititi. Može da se nešto izvuče, da se spasi, jer, ako se ne preduzmu mere zaštite, sve će to propasti. Dakle, savetujem proizvođačima koje je zadesio grad da izvedu tretiranje što pre moguće, čim uslovi dozvole da zaštite ono što je ostalo, jer to što je ostalo može da ode u industriju, tako da proizvođači mogu da iskoriste bar jedan deo tih oštećenih plodova I poboljšaju svoj budžet - rekao je prof. dr Svetomir Stamenović, voćar iz Banjice.

On je naglasio da je tretiranje obavezno kod svih voćnih vrsta, kao I kod ratarskih I povrtarskih kultutre koje je grad oštetio.

- Nama predstoji prijava osiguravajućim kućama da oni izađu na teren, da vidimo kako će to proceniti I nadamo se da će biti realni u proceni, proizvođači uvek kažu, hoćemo da es osiguramo, ali da to uvek bude realna procena.

Kajsija je stradala sedam dana pred berbu, spas je tako što će ići u industriju za rakiju, compote i sokove, što je jedini način da se oštećeni plodovi kajsije iskoriste - zaključio je Stamenković.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RINA

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike