Nedimović: Država će pomoći leskovačkim proizvođačima paradajza, naći ćemo i investitore

19.07.2021

17:14 >> 17:55

0

Autor: Tanjug

Ministar poljoprivrede sastao se sa leskovačkim proizvođačima paradajza, a razgovarali su i o neophodnoj infrastrukturi za poljoprivredu, elektrifikaciji, au

Nedimović: Država će pomoći leskovačkim proizvođačima paradajza, naći ćemo i investitore
24sedam/Maja Kostić

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović sastao se danas sa leskovačkim proizvođačima paradajza u selu Svirce i najavio pomoć države u rešavanju njihovih problema.

Na sastanku je, takođe, najavljeno da će ministarstvo pokušati da nađe investitora za otvaranje fabrike za preradu paradajza u Leskovcu.

Do sastanka je došlo nakon što su nezadovoljni poljoprivrednici više puta besplatno delili građanima paradajz nezadovoljni zbog niske cene, koja se na veliko kretala prošle sedmice od samo 10 do 25 dinara.

Ulaganja države i u putnu mrežu

Nedimović je kazao novinarima da je razgovor bio konstruktivan i da su pretresli sve probleme u toj proizvodnji, kako je rekao, od problema koji je realan ove godine zbog promene u klimi, pomeranja sazrevanja paradajza i problema koji postoje zbog cene koja je posledica svega toga.

Branislav Nedimović; Antonio Ahel/ATAImages

Ministar je kazao da su razgovarali i o neophodnoj infrastrukturi za poljoprivredu – elektrifikaciji, automatskoj protivgradnoj zaštiti, putnoj mreži…

– Poljoprivrednici na prostoru Jablaničkog okruga mogu da očekuju ulaganja države u putnu mrežu kako bi se što lakše roba prevozila, zatim automatsku protivgradnu zaštitu na planini Kukavici 2022. godine, a dogovoreno je i još nekoliko investicija po selima, kada je reč o putevima, mostovima preko lokalnih reka – naveo je Nedimović.

Govoreći o problemima na tržištu, Nedimović kaže da je na sastanku saznao da postoje pokušaji zloupotrebe CEFTA sporazuma i da će ministarstvo preko nadležne fitosanitarne inspekcije zajedno sa policijom rešiti taj problem, kao što je rešen i problem zloupotreba i reeksporta jabuke u Rusiju koji je bio prisutan 2017. i 2018. godine.

Neće dozvoliti prepakivanje

Nedimović je poručio da se neće dozvoliti prepakivanje paradajza.

– Razgovarali smo i o zelenoj agrozoni u Leskovcu i da nađemo jednog prerađivača paradajza koji će da otkupi paradajz, a država će se intenzivno uključiti u taj posao, kao što smo rešili problem voća u Merošini i neke druge stvari – dodao je ministar.

U Leskovcu delili besplatno paradajz; 24sedam/Maja Kostić

Nedimović je naglasio da će država uložiti u prerađivačke i infrastrukturne kapacitete u leskovačkom kraju, koji je simbol za prozvodnju paradajza. On je najavio da će ministarstvo u narednih 15 dana pomoći poljoprivrednicima da reše nagomilane obaveze prema bankama, kako bi im se eventualno prolongiralo izmirivanje dugova za vreme kada bude dobra cena.

– Oni samo traže da žive od svog rada – dodao je Nedimović.

Ministar je odgovarajući na pitanja novinara rekao da će biti istražene indicije da sa različitih prostora pokušava da se zloupotrebi CEFTA sporazum i da se na srpsko tržište plasira roba koja nije iz zemalja CEFTA i da se onda zlupotrebljava bescarinski režim.

Kada je reč o ceni paradajza, kaže da je ona posledica brojnih klimtskih promena, kovida i kretanja na tržištu.

Nedimović je rekao poljoprivrednicima da razgovara sa gradskim vlastima u Beogradu i Leskovcu kako da im se olakša pristup kvataškim pijacama, a da nakupci imaju drugačiji tretman.

Prozvođač paradajza Žarko Nikolić je rekao novinarima da je krenuo izvoz paradajza za Grčku, BiH i Crnu Goru, kao i da još nisu zadovoljni cenom na otkupu od 40 dinara.

Pročitajte još

– To je skromna, ali nezadovoljavajuća cena. Nadamo se da će narednih dana biti poboljšana situacija po pitanju cene – rekao je on.

Na pitanje novinara zašto u Beogradu u prodavnicama nema leskovačkog paradajza već albanskog, Nikolić je rekao da je se uvozi albanski i makedonski paradajz u periodu kada ga još nemaju srpski proizvođači, kao i da albanskog paradajza trenutno nema u Beogradu, kao ni u prethodnih nedelju dana.

– Došao je neki drugi paradajz, nakupci su ga plasirali, pa nije išao naš paradajz – kazao je on.

Takođe, istakao je da je cilj da se nakupci ne bogate na leđima proizvođača paradajza, kao i da očekuje da će do naredne sezone biti rešeno barem 50 odsto problema koje sada imaju.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi