Niste zakasnili, ako želite 18.000 po hektaru od države

23.02.2024

12:59

0

Produžen je rok za podnošenje zahteva za ostvarivanje prava na osnovne podsticaje u biljnoj proizvodnji

Niste zakasnili, ako želite 18.000 po hektaru od države
Copyright Tanjug/Vladimir Sporčić

Rok da se od države traži 18.000 dinara po hektaru produžen je sa 1.marta na 1. april ove godine, tako da ratari mogu da i dalje podnose zahteve za ostvarivanje prava na osnovne podsticaje u biljnoj proizvodnji, saopšteno je danas iz Ministarstva poljoprivrede.

Isplata te vrste subvencije počela je danas za ranije podnete zahteve.

Iz Ministarstva podsećaju poljoprivredne proizvođače da se podnošenje zahteva za podsticaje po hektaru biljne proizvodnje i za refakciju akcize za gorivo ratarima odvija nezavisno od podnošenja zahteva za subvencije za nabavku sertifikovanog semena.

Naglasili su da je neophodno da pre podnošenja zahteva za podsticaje po hektaru biljne proizvodnje u elektronskom Registru poljoprivrednih gazdinstava (eRPG) poljoprivrednici urede podatke o površinama i biljnim kulturama na parcelama i da izvrše obnovu registracije poljoprivrednog gazdinstva.

Za podnošenje zahteva za subvencije za ovu meru nije potrebno posedovanje fiskalnih isečaka (računa).

Podsticaji se ostvaruju po površini biljne proizvodnje za zasejane, odnosno zasađene i prijavljene površine pod odgovarajućom biljnom kulturom, do najviše 100 hektara, navode iz ministarstva.

Pravo na podsticaje imaju isključivo poljoprivredni proizvođači koji prijavljeno zemljište i obrađuju – u svoje ime i za svoj račun, a subvencije neće moći da koriste vlasnici zemlje koji tu zemlju zaista ne obrađuju, već je daju u zakup drugom licu.

Svi zainteresovani poljoprivredni proizvođači mogu podneti zahtev za podsticaje na portalu ePodsticaji.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike