Svinjetina na klackalici: Cena pada, ali ne tamo gde bi trebalo

18.01.2024

13:37

0

Autor: R.B.

Svinjari kukaju zbog pada cene žive vage, ali kupci u maloprodaji od toga ne vide vajdu

Svinjetina na klackalici: Cena pada, ali ne tamo gde bi trebalo
Copyright Screenshot: AgroTV

Farmeri koji se bave tovom svinja opet kukaju pošto je živa mera pojeftinila zbog, kako tvrde, većeg uvoza svinjetine, mahom iz Španije. Predstavnici udruženja proizvođača svinja kažu da se treba strpiti od deset do 15 dana, da bi se videlo da li su svinje jeftinije zbog slabije potražnje u mesarama ili uvoza svinjetine, a kupcima u prodavnicama je svejedno – njima cena ne pada.

Uvoz svinjetine iz Španije zasada je samo oborio cene tovljenika, pa se sada kilogram žive mere kreće oko 230 dinara bez PDV-a, dok je pre dva meseca cena bila skoro 300 dinara sa PDV-om. Istovremeno, cene svinjetine u marketima i mesarama ostale su skoro nepromenjene, piše novosadski „Dnevnik“.

Doduše, u velikim trgovačkim lancima neprekidno traju akcije gde se svinjetina može pazariti po nešto nižim cenama, ali to nije prava cena s kojom bi se merilo tržište.

Ove sedmice u velikim samouslugama svinjski but prodavao se za nepunih 800 dinara do 900 dinara, file košta od 1.000 do 1.340 dinara, svinjska plećka od 780 do 840 dinara, a kare bez kostiju od 800 do 1.200 dinara.

Po rečima velikog farmera iz Laćarka Bore Šuljmanca, zbog pojeftinjenja svinja za 15 odsto farmeri opet prave gubitke, doduše ne velike.

- Opet radimo bez zarade, neki su u blagim gubicima, a neki na „pozitivnoj nuli“. Cene žitarica i uljarica sada su znatno jeftinije nego što su bile prošle godine, ali je, ipak, stočna hrana i dalje skupa i nije pojeftinila 30-40 odsto, koliko bi trebalo – kaže Suljmanac.

Farmeri kažu da fabrike stočne hrane neće da spuste cenu, a uvoznici mesa su dobili uvozne kvote za tri meseca u ovoj godini i svi su odjednom požurili da što pre kupe svinjetinu iz inostranstva i ispune kvotu.

- Sada, pošto je uvoz svinjetine u toku, klaničari i ne traže tovljenike, a čim se svinje ne traže, cena se spušta - kazao je Šuljmanac.

"Takva je sezona"

Predsednik Unije proizvođača svinja Srbije Vladimir Talić podsetio je da Srbija nema dovoljno svinja, pa ni svinjskog mesa, i zato ga uvozi.

- Nismo tržište na kojem ima dovoljno svinjskog mesa za domaće potrebe, pa moramo da ga uvozimo, i na uvoz ne treba gledati sa podozrenjem. Meso uvozimo uglavnom iz zemalja EU koje imaju više svinja nego što im treba za domaće tržište, a to su Španija, Nemačka, Holandija… - objašnjava Talić.

Prvi čovek Unije proizvođača kaže da ni zbog pojeftinjenja žive vage ne bi trebalo odmah dizati buku.

– Trenutno je mrtva sezona, kada potrošači posle praznovanja prave pauzu u konzumiranju mesa, i zato treba sačekati još 10-15 dana kako bi se videlo šta je posredi: da li su svinje jeftinije zbog slabije potražnje ili zbog uvoza svinjskog mesa. Ukoliko se ustanovi da su svinje jeftinije zbog uvoza, udruženja će reagovati kod Ministarstva poljoprivrede. Prošle godine uvoz je bio kontrolisan zahvaljujući razumevanju Ministarstva sa kojim sarađuju udruženja proizvođača svinja u nameri da farmer ne prave gubitke već, naprotiv, uvećavaju stado – napominje sagovornik novosadskih novina.

On tvrdi da je prošle godine, između ostalog i zahvaljujući kontrolisanom uvozu svinjetine, cena žive mere bila „u kontinuitetu tržišna i išla je naruku farmerima“.

– Sada jeste niža za 15 odsto u odnosu na period pre Nove godine, ali tokom 2023. godine u dužem periodu farmeri su mogli na svinjama da zarade – kaže Talić.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike