Šećerna repa najprofitabilnija srpska ratarska kulturau 2023.

21.12.2023

13:45

0

Šećerna repa je ove godine, za razliku od prošle, najisplativija kultura u poljoprivredi s obzirom na cene i prinos, istaknuto na seminaru o proizvodnji šećerne repe u Novom Sadu

Šećerna repa najprofitabilnija srpska ratarska kulturau 2023.
Utovar repe 2 - Fotografija Sunoka - Copyright Promo

- Naravno na profitabilnost utiče i subvencija koju očekuju od države i podrška „Sunoka“, da im mi obezbedimo sve što je potrebno za proizvodnju – rekao je direktor te kompanije, Slobodan Košutić, na četvrtom Seminaru o proizvodnji šećerne repe u Novom Sadu.

Direktor istraživačko-razvojnog centra Saša Rajačić očekuje da će proizvodnja šećera ove godine biti dovoljna ne samo za domaće tržište već i za izvoz.

- Unapredili smo značajno preporuke koje se tiču đubrenja, radimo analize zemljišta po najnovijim metodama. Suzbijamo korov i prinuđeni smo da sve više koristimo neke alternativne metode kojima možemo da zamenimo herbicide - naveo je Rajačić.

Na seminaru su iz domaćeg proizvođača „MK Grupe“ saopštila da je proizvodnja šećera u Srbiji uvećana za 30% u odnosu na prošlu godinu. U regionima Bačke proizvodnja je skoro 65 tona po hektaru, dok je u regionima Srema i Banata oko 50 tona.

Iako su analize u avgustu upućivale na rekordnu godinu u pogledu prinosa šećera po hektaru, situacija sa gumoznim korenom šećerne repe u Banatu i Sremu ove godine rezultiraće prosečnim petogodišnjim prinosom.
Više od dva miliona tona je proizvodnja šećerne repe u Srbiji, međutim prosečna digestija je bila na nivou 15%, tako da je to dovelo do manjeg prinosa po toni šećera, odnosno ukupna proizvodnja šećera zbog kog se šećerna repa i gaji veća je od 300.000 tona u Srbiji, rekao je Košutić.

I u 2024. dovoljno i za izvoz

Za 2024. godinu očekuje se više od 40.000 hektara za proizvodnju šećerne repe.Kompanija „Sunoko“ koja posluje u sastavu „MK Grupe“ je najveći proizvođač šećera u Srbiji i organizator Seminara o šećernoj repi. Ta kompanija će ove godine proizvesti više od 200.000 tona šećera u svoja tri prerađivačka centra.

Zahvaljujući šećeranama u Vrbasu, Pećincima i Kovačici, „Sunoko“ će i ove godine podmiriti sve potrebe domaćeg tržišta za šećerom, dok će jedan deo izvoziti.

Kao najveći proizvođač šećera u regionu, kompanija je u Novom Sadu ugostila oko 250 partnera koji su imali prilike da čuju reč stručnjaka iz oblasti zaštite šećerne repe i mineralne ishrane, ali i najnovije trendove o izazovima proizvodnje šećerne repe u uslovima klimatskih promena, problemima u preradi, zaštiti šećerne repe i novim mogućnostima za suzbijanje korova.

 Ovogodišnji fokus Istraživačko-razvojnog centra kompanije „Sunoko“ bio je na rešavanju problema gumoznog korena šećerne repe, sa kojima su se proizvođači šećerne repe ove godine susreli, što je ostavilo posledice na prinos.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike