Dodela bespovratnih sredstava: Potpisano prvih 14 ugovora za kupovinu kuća u selima

10.08.2021

13:46

0

Autor: Nikola A.

I druge zemlje pomažu osnivanje novih poljoprivrednih gazdinstava

Dodela bespovratnih sredstava: Potpisano prvih 14 ugovora za kupovinu kuća u selima
Copyright Pixabay

U Palati Srbija danas je potpisano prvih 14 trajnih ugovora o dodeli bespovratnih sredstava za kupovinu seoskih kuća sa okućnicama.

Ugovore su, a na osnovu uredbe o dodeli sredstava i javnog konkursa raspisanog krajem juna, potpisali ministar za brigu o selu Milan Krkobabić, porodice i poljoprivrednici koji su dobili sredstva za kuće i predstavnici opština u kojima se nalaze kuće u kojima će ove porodice živeti.

Pročitajte još:

Krkobabić je ocenio da je ovo veliki dan za Srbiju i najavio da će se porodicama koje se odluče da odu na selo pomoći ne samo nabavkom krova nad glavom već i podsticajima za obezbeđivanje sredstava za život.

Ti podsticajni programi će, kako je pojasnio, biti usmereni na razvoj zadrugarstva, etno-turizma i slično, a radiće se i na izgradnji puteva u ovim područjima, uvođenju širokopojasnog interneta, kao neophodnim uslovima za život u 21. veku.

Istakao je da i druge zemlje pomažu osnivanje novih poljoprivrednih gazdinstava pa je u tom smislu naveo primere Rumunije koja za ovu svrhu daje po 76.000 evra i Slovenije čija pomoć se kreće oko 50.000 evra.

– Pristigao nam je ogroman broj zahteva za ova sredstva i očekujem da ćemo svih 500 miliona dinara opredeljenih za ovaj projekat, potrošiti pre roka, dakle 1. novembra. Posle toga krenuće sledeći program za koji će verujem biti neophodna mnogo veća sredstva – rekao je Krkobabić.

Dodao je da pravi zamajac ove akcije zapravo očekuje sledeće godine.

Zamenik predsednika komisije za ocenu i kontrolu realizacije ovog projekta agroekonomista Milan Prostran je naveo da je ova akcija komplementarna sa onim što inače čini Evropa, a to je pomoć malim, srednjim i mladim poljoprivrednicima.

– Evropska unija će u periodu od šest godina od 1.161 milijarde evra, u razvoj sela i poljoprivrede usmeriti 387 milijardi evra – istakao je on.

Naveo je da podržava ovaj projekat jer se njime demantuju sve neverne Tome koji poljoprivredu često potcenjuju sa stanovišta njenog značaja za ukupan bruto društveni proizvod.

Ukazao je da smo pre 50 godina imali 60 do 70 odsto seoskog stanovništva u ukupnom broju stanovnika, a danas je taj procenat pao ispod 50.

– Po završetku ovog programa treba gledati da se on nastavi, jer su sela važna, između ostalog i zato, jer nam ona daju prehrambenu sigurnost – istakao je Prostran.

Porodice, njih 12 i dvoje poljoprivrednika koji su danas potpisali ugovore odseliće se u kuće koje se nalaze u selima Pirota, Nove Crnje, Bača, Bačke Palanke, Lučana, Vladičinog Hana, Kikinde, Pećinaca i Trstenika.

Predsednica opštine Trstenik Milena Turk istakla je da je ovaj program zapravo poruka da smo kao društvo rešeni da oživljavamo sela i ulažemo u njihov opstanak kroz pomoć mladima da tamo žive.

– Ovaj projekat je karika koja je nedostajala da unapredimo kvalitet života u našim selima”, ocenila je ona i dodala da opština koju vodi ulaže značajna sredstva sa ciljem zadržavanja mladih u selima.

Upravo će se u Trstenik, odnosno selo Dublje, iz Beograda preseliti par Jana Čičarević i Dalibor Blagojević.

Za život na selu su se, kako je rekao Dalibor, opredelili zato jer je on zdraviji, pre svega za decu. dok je Jana ukazala da su dugo razmišljali o odlasku na selo i da se ovaj projekat pokazao kao idealna prilika za ostvarenje te davnašnje želje.

Biljana Radenković će sa mužem Ivanom Milosavljevićem i njihovo dvoje dece ubuduće živeti u selu Repince u Vladičinom Hanu, a ovaj projekat je ocenila kao veliki podsticaj mladima da idu na selo i istakla da upravo oni treba da se vraćaju svojim korenima i čuvaju tradiciju.

Pročitajte još:

Programom Ministarstva za brigu o selu je predviđena dodela bespovratnih sredstava mladim bračnim i vanbračnim parovima, samohranim roditeljima i mladim poljoprivrednicima do 45 godina za kupovinu seoskih kuća sa okućnicama.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike