MAP đubriva iz Srbije: Eliksir potpisao ugovor sa Nemcima

03.11.2023

09:43

0

Autor: R.B.

Kompanija „Eliksir grupa“ (Elixir) potpisala je ugovor o strateškoj saradnji koja bi trebalo das dovede do gradnje fabrike mono-amonijum đubriva

MAP đubriva iz Srbije: Eliksir potpisao ugovor sa Nemcima
Ilustracija - Copyright Pixabay

Kompanija „Eliksir Grupa“ (Elixir) objavila je danas da je sa nemačkom grupacijom "K+S" potpisala ugovor o strateškoj saradnji. Sporazum podrazumeva izgradnju prve fabrike u Srbiji za proizvodnju kristalnog vodotopivog đubriva mono-amonijum fosfat (MAP), vredne 35 miliona evra.

„Eliksir“ je preuzeo obavezu izgradnje fabrike sa svim skladišnim i infrastrukturnim kapacitetima, dok će kompanija "K+S" distribuirati proizvod kroz svoju globalnu distributivnu mrežu sa fokusom na tržišta u Evropi, Istočnoj Evropi i Indiji.

Kapacitet bi fabrike trebalo da bude 50.000 tona đubriva godišnje a lokacija će biti u Prahovu, u okviru postojećeg industrijskog kompleksa „Eliksir Prahovo“. Tu je obezbeđeno snabdevanje fosfornom kiselinom, kao osnove za ovaj proizvod.

Inženjerski radovi na spremanju terena su započeti, dok se početak građevinskih očekuje na proleće 2024, a početak proizvodnje početkom 2026. godine.

MAP je visoko-koncentrovano vodorastvorljivo đubrivo koje sadrži 12% azota i 61% fosfora. Koristi se u savremenoj voćarskoj i povrtarskoj proizvodnji i primenjuje kroz sisteme "kap po kap".

U svetu se proizvodi oko 1,5 milion tona kristalnog MAP-a godišnije, većim delom u Kini.

"K+S" iz Nemačke je najveći evropski proizvođač kalijuma i jedan od najznačajnijih u svetu. Ima fabrike u Evropi i Severnoj Americi, sa više od 11.000 zaposlenih.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike