Preokret na berzi: Kukuruz poskupeo zbog slabe ponude

19.12.2020

12:50

0

Kukuruz je na Produktnoj berzi u Novom Sadu poskupeo nakon nekoliko nedelja pada cene, dok se pšenicom nije ni trgovalo

Preokret na berzi: Kukuruz poskupeo zbog slabe ponude
Copyright Foto:AgroTV

Cene kukuruza je u protekloj trgovačkoj nedelji povećana za 3,3 odsto, i prosečno je trgovano po 20,68 dinara (17 evrocenta) po kilogramu (sa PDV-om), saopšteno je iz Berze.

Do poskupljenja kukuruza na domaćem tržištu došlo je zbog slabe ponude, ali je i izvozna tražnja mala, uprkos rastu cene.

Sojom se na Berzi trgovalo po 50 do 51,5 dinara (43 centa) po kilogramu bez PDV-a, što je za 1,03 odsto viša cena nego prošle sedmice.

Pročitajte još

Ovde je cenu podiglo međunarodno tržišta te uljarice, gde je ona značajno porasla i stigla na višegodišnji maksimum zbog povećane prerade, smanjenih zaliha i bojazni u vezi sa narednim rodom u Brazilu.

Ove sedmice u Novom Sadu nije bilo trgovanja pšenicom. Jednostavno, nije bilo ponude, a tražnja je nudila

20,7 dinara (18 centi) po kilogramu bez PDV-a na paritetu “Vojvodina” i 21,5 dinara za “franko luka”.  Kod pšenice u svetu cena raste jer je tražnja povećana zbog malih zaliha, ako i toga što je Rusija uvela takse na izvoz.

Ukupan ovonedeljni promet na Produktnoj berzi je 1.248 tona robe, a promet je bio oko 40 miliona dinara (344.000 evra), što je manje nego prošle sedmice.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike