"Medicinsko“ meso: U SAD odobren patent za GMO svinje

19.12.2020

16:28 >> 18:44

0

Autor: G.M.Š.

Genetski modifikovane svinje će obezbeđivati organe i tkiva za transplantaciju ali i mesa za ljude sa alergijama

"Medicinsko“ meso: U SAD odobren patent za GMO svinje
Foto: Promo/EFSA

Američka Uprava za hranu i lekove, koja je regulatorno telo za dozvole u prehrambenoj i farmaceutskoj industriji, odobrilo je patent za GMO svinje.

– Odobrenje životinjskog biotehnološkog proizvoda za hranu i kao potencijalni izvor za biomedicinsku upotrebu predstavlja ogromnu prekretnicu za nauku – rekao je komesar FDA Stiven M. Han u saopštenju za štampu.

Pročitajte još

Svinje se zovu „galsejf“ (GalSafe) jer im nedostaje molekul koji se naziva alfa-gal šećer, koji može izazvati alergijske reakcije.

Alfa-gal šećer nalazi se kod mnogih sisara, ali obično ne i kod ljudi. Međutim, Alfa-gal sindrom (AGS) uzrokuje ozbiljnu alergiju na meso, a može se desi nakon ujeda krpelja.

FDA je utvrdila da su svinjski proizvodi „galsejf“ bezbedni za ishranu opšte populacije.

Osim što bi koristile za ishranu, od njih bi mogli i da se prave lekovi poput heparina, uobičajenog razređivača krvi proizvedenog iz životinjskog tkiva.

Ovaj soj svinje, tvrde, može biti koristan u transplantaciji organa, jer alfa-gal šećer može biti uzrok odbacivanja organa. Bezbednost ovih organizama u potencijalnim transplantacijama nije proverena, pa su potrebna dalja istraživanja.

Ovo nije prvi put da FDA odobrava genetski modifikovane životinje, piše TheVerge.com.

FDA je 2009. odobrila genetski izmenjene koze, a 2015. godine i piliće koji su se koristili u proizvodnji lekova, ali svinje označavaju prvi put da je FDA odobrila genetski izmenjenu životinju i za ljudsku i za medicinsku upotrebu.

Ova vest iz SAD dolazi samo dve nedelje nakon što je iz Sungapura stigla još jedna informacija iz apokaliptičnih filmova “budućnosti”. Tamo su vlasti odobrile proizvod kompanije „It džast“ (Eat Just), piletinu koja je uzgojena u laboratoriji, a meso će se u početku prodavati u obliku grumena.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

TAGOVI: