Tašmajdanski park kao košnica: Otvoren 49. međunarodni sajam pčelarstva u Beogradu (FOTO)

04.10.2023

17:10

0

Sledeće godine ćemo uložiti znatna sredstva u pčelarsku opremu, ali i edukaciju budućih pčelara - naveo Pavičić

Tašmajdanski park kao košnica: Otvoren 49. međunarodni sajam pčelarstva u Beogradu (FOTO)
Sajam pčelarstva - Copyright Beoinfo

Gradski sekretar za poljoprivredu Savo Pavičić svečano je danas otvorio 49. međunarodni sajam pčelarstva koji se, pod pokroviteljstvom Grada Beograda, održava do 8. oktobra u Tašmajdanskom parku.

Pavičić je istakao da su Grad Beograd i resorni sekretarijat ove godine namenili 35 miliona dinara za razvoj pčelarstva u srpskoj prestonici. Takođe je istakao da je individualnim pčelarima Grad već obezbedio po 120.000 dinara, te za naredne godine najavio još veća podsticajna sredstva.

- Sledeće godine ćemo uložiti znatna sredstva u pčelarsku opremu, ali i edukaciju budućih pčelara. Za ovu godinu je organizovana besplatna edukacija na Poljoprivrednom fakultetu u Zemunu, koja će trajati od 9. do 11. oktobra. Polaznici će biti u prilici da slušaju eminentne profesore, sa Mićom Mladenovićem na čelu. Mladi pčelari će moći dva dana da slušaju obuku, dok je zadnji dan organizovana praktična obuka na oglednom dobru „Radmilovac” - naveo je resorni gradski sekretar.

Pavičić je zahvalio Društvu pčelara Beograda na dobroj organizaciji sajma i pozvao Beograđane i goste prestonice da u narednim danima posete najveću manifestaciju pčelarstva u ovom delu Evrope.

Predsednik Društva pčelara Beograda i Organizacionog odbora sajma Slobodan Čumić je istakao da je ovo najveća sajamska manifestacija na otvorenom u Srbiji koja okuplja najbolje pčelare iz Srbije i regiona.

Ukazao je i na to da je pčelarstvo mnogo više od pukog zanimanja.

- Pčelarstvo je umetnost, nauka i način života koji nas povezuje sa prirodom i njenim darovima. Manifestacija je postala prepoznatljiva u celom regionu, a u pčelarskom svetu je najveća u Evropi i tradicionalno se održava u prvoj nedelji oktobra - naveo je Čumić.

Zahvalio je svima koji su pomogli u realizaciji 49. Međunarodnog sajma pčelarstva, s posebnim naglaskom na Sekretarijat za poljoprivredu Grada Beograda.

- Poštovani gospodine Pavičiću, u ime pčelara Beograda zahvaljujem vašem timu na pomoći pčelarima Beograda u dosadašnjim, ali i budućim zajedničkim projektima - rekao Čumić.

Događaju su prisustvovali zamenica gradskog sekretara za poljoprivredu Snežana Vračar, predstavnici gradskog Sekretarijata za privredu i Opštine Palilula, dok je sveštenstvo Crkve Svetog Marka tradicionalno osveštalo pčelinje proizvode.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Beoinfo

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike