Možemo da odahnemo! Zaustavljeno širenje afričke kuge svinja u Srbiji

04.09.2023

07:25

0

Veliki problem pravila je pojava afričke kuge, ali je širenje te bolesti među svinjama danonoćnim radom zaustavljeno

Možemo da odahnemo! Zaustavljeno širenje afričke kuge svinja u Srbiji
Svinja - Copyright RINA

Širenje afričke kuge svinja u Srbiji je zaustavljeno, rekla je ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković.


Veliki problem pravila je pojava afričke kuge, ali je širenje te bolesti među svinjama danonoćnim radom zaustavljeno, rekla je Tanaskovićeva.

„Uspeli smo da zaustavimo širenje afričke kuge. Eutanazirano je 38.000 svinja, redovno se isplaćuju vlasnici čije su svinje uništene. Bitno je da branimo velike farme, napravili smo pojaseve odbrane, i to je dalo rezultata. Bitno je da smo zaustavili, da nema širenja i da nema panike među poljoprivrednicima“, istakla je ministarka za RTS.
RINA
 

Prošle nedelje broj žarišta na kojima je dijagnostifikovana afrička kuga svinja smanjio se za 10 opština.

Važno je napomenuti da su dezinformacije i neistine koje se šire na društvenim mrežama nepoželjne i mogu stvarati dodatne probleme. Ministarstvo poziva građane da se informišu putem zvaničnih kanala komunikacije kako bi se sprečilo širenje dezinformacija i olakšalo suzbijanje bolesti.

Afrička kuga svinja je ozbiljna zarazna bolest koja može imati štetne posledice na domaće i divlje svinje, kao i na poljoprivrednu industriju. Važno je da se svi uključe u napore za suzbijanje ove bolesti i pridržavaju propisanih mera biološke sigurnosti kako bi se zaštitila svinjarska populacija i sprečilo dalje širenje bolesti.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike