Država ispunjava svoja obećanja: Poljoprivrednici imaju razloga za zadovoljstvo, ministarka najavila čak 111,4 milijarde dinara!

03.09.2023

11:30

0

Rebalans budžeta omogućio ogromne subvencije.

Država ispunjava svoja obećanja: Poljoprivrednici imaju razloga za zadovoljstvo, ministarka najavila čak 111,4 milijarde dinara!
Copyright Profimedia

Ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković rekla je za "RTS" da će država ispuniti sve što je obećala poljoprivrednicima, a to je sada i potvrđeno rebalansom budžeta koji iznosi čak 114,4 milijarde dinara.

- Imamo povećanje po hektaru sa 9.000 na 18.000 dinara, imamo povećanje po litri mleka sa 10 od prošle godine na 19 dinara, isplata je već krenula. Ukinuli smo granice, mleko sada mogu da predaju svi. Nema ni minimuma, ni maksimuma, ko god se bavi mlečnim govedarstvom može da predaje mleko u mlekare. Povećali smo davanja sa 25.000 na 40.000 dinara po grlu, povećali smo davanja za krmače sa 15.000 na 18.000 dinara. Sve zajedno reč je o velikim benefitima. Uveli smo subvencije za ružu, za steone junice, mnogo je urađeno - istakla je ministarka.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

 

 

Država je ušla u treću nedelju kontrole poljoprivrednih proizvođača.

Odmotava se klupko zloupotreba subvencija u poljoprivredi i sada se, kako kaže, zna ko su pravi, a ko lažni poljoprivrednici.

- Iskontrolisane su 354 parcele, od toga je 320 gazdinstava ušlo u tih 354 parcele i 280 ima nepravilnosti. To su nepravilnosti koje su prosto takve da ne može biti greške, to nisu poljoprivrednici, to nije zabuna. Reč je o parcelama koje ne mogu da se obrađuju, jer se na njima nalazi šuma ili nešto slično. Svi su zainteresovani da se to iščisti i reši, kako bi ljudi koji zaista obrađuju zemlju dobijali novac - ističe ministarka poljoprivrede.

Isplate subvenicija za mleko uveliko traju, a to isto važi i za subvencije za zemljište, bez obzira na kontrolu koja je u toku svi će biti isplaćeni tokom septembra, rekla je ministarka Tanasković.

- Poljoprivrednici koji sade, a koji su pomešali kulture samo će dobiti opomenu, da pravilno isparcelišu zemljište, a oni koji se uopšte ne bave poljoprivredom ići će u pasivni status - kaže ministarka poljoprivrede.

Zaustavljeno širenje afričke kuge svinja


Veliki problem pravila je pojava afričke kuge, ali je širenje te bolesti među svinjama danonoćnim radom zaustavljeno.

- Uspeli smo da zaustavimo širenje afričke kuge. Eutanazirano je 38.000 svinja, redovno se isplaćuju vlasnici čije su svinje uništene. Bitno je da branimo velike farme, napravili smo pojaseve odbrane, i to je dalo rezultata. Bitno je da smo zaustavili, da nema širenja i da nema panike među poljoprivrednicima - istakla je u razgovoru za "RTS" ministarka poljoprivrede Jelena Tansković.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam/RTS

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike