"Država će pomoći poljoprivrednicima nakon vremenskih nepogoda"

27.07.2023

16:44

0

Ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jelena Tanasković obišla je dva poljoprivredna gazdinstva sa teritorije Opštine Šid

"Država će pomoći poljoprivrednicima nakon vremenskih nepogoda"
Copyright RINA

Ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jelena Tanasković obišla je dva poljoprivredna gazdinstva sa teritorije Opštine Šid koja su pretrpela veliku štetu tokom nevremena i poručila da će država "stati iza svake štete koja je nastala".

Ministarka je sa vlasnicima gazdinstava Rašić i Grozdanić, čije je voćnjake obišla razgovarala o gubicima sa kojima su se suočili zbog nevremena i obećala pomoć.

- Država će stati iza svake štete koja je nastala, zato je bitno da se one popišu. Pozivam sve predsednike opština, nakon što je prošle nedelje to učinio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, promovišući veliki projekat LIID, jer ta sredstva mogu biti delom opredeljenja i za klimatske promene u delu koji je prihvatljiv Svetskoj banci i francuskoj agenciji. Potrebno je to iskoristiti, naročito u delovima gde je šteta načinjena poplavom ili usled ove katastrofe - rekla je ministarka.

Zasad krušaka gazdinstva Rašić, na skoro šest hektara, po visokim standardima proizvodnje, uništen u nevremenu u potpunosti.

- Uključeni smo u IPARD program, deo investicije sam finansirao kreditom, a da ne pominjem izgubljene četiri godine eventualnog profita, sad kad je rod trebao da uđe u komercijalne tokove - istakao je Aleksandar Rašić.

Sa ministarkom poljoprivrede ovo gazdinstvo i gazdinstvo Grozdanić u istom ataru je obišao i predsednik opštine Šid Zoran Semenović, koji je istakao da je za sada procenjena šteta u toj opštini na 14 miliona evra.

- Pozivam sve ljude koji su pretrpeli štetu u poljoprivredi i na svojim objektima da se jave, da možemo što pre reagovati i da pred Vladu Srbije izađemo sa konkretnim zahtevom da se pomogne. Izgubljeni zasadi su sve što su naši ljudi imali u šta su seljaci uložili sve svoje resurse - rekao je Semenović.  

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike