Maxi Nacionalni festival hrane: Nagrade za najbolje domaće voćare i povrtare

15.06.2023

15:17

0

Autor: 24sedam

Na Beogradskom sajmu dodeljene nagrade srpskim poljoprivrednim proizvođačima za doprinos održivom poslovanju

Maxi Nacionalni festival hrane: Nagrade za najbolje domaće voćare i povrtare
Ministarka Tanasković i direktor Dokhejr - Copyright Promo: Delez Srbija

Povrtari i voćari iz Srema, Mačve, Banata, Beograda, Novog Sada, Čačka, Leskovca i Pirota, kao i drugih krajeva Srbije izložili su danas na drugom Nacionalnom festivalu hrane u Beogradu više od 30 vrsta poljoprivrednih proizvoda evropskog kvaliteta.

Gosti i posetioci Festivala imali su jedinstvenu priliku da se upoznaju sa onima koji proizvode bogat asortiman voća i povrća koje nalazimo svakodnevno na „Maxi pijacama“ supermarketa „Deleza“ i da se iz prve ruke informišu o poreklu i načinu njihove proizvodnje.

Najbolji od njih dobili su priznanja za poseban doprinos održivom poslovanju. Među njima je kompanija „Agro Bel“, koja se istakla u razvoju malina i kupina bez ostataka pesticida, a pored toga jedan je od pet agregatora koji okuplja 50 malih lokalnih proizvođača i na taj način doprinosi razvoju lokalnih zajednica u Srbiji.

Promo: Delez Srbija
Direktor Delez Srbija sa dobitnicima

 

„Novitas Konsalt“ je nosilac priznanja kao kompanija koja zapošljava osobe sa invaliditetom, ali je uz to i ponosni nosilac brojnih nagrada za kvalitet u poljoprivredi.

„Medveđ“ je najveći domaći proizvođač šargarepe i kompanija zahvaljujući kojoj u ovom trgovinskom lancu tokom cele godine ova kultura dolazi isključivo sa domaćih njiva.

Do polica supermarketa kroz agregatore

Poseban segment Festivala bio je posvećen inicijativi „Maxi agregatori“. Ovaj projekat „Delez“ realizuje zajedno sa velikim lokalnim dobavljačima - „Delta Agrarom“, „Agro Belom“, „Zelenom zvezdom“, „Agro Zinom“ i „Agro Timom“, kako bi doprineo ukrupnjavanju domaće nabavke, povezivanju sa malim proizvođačima i na taj način obezbedila povećano učešće srpskog voća i povrća na policama ovog lanca.

Srpska kuhinja „a la Rudolf“

Specijalni gost drugog Maxi Nacionalnog festivala hrane bio je bard pripremanja hrane i svetsko TV lice, holandski kuvar Rudolf van Vin. Popularni Rudolf je na Beogradskom sajmu demonstrirao svoje umeće koristeći isključivo sveže i kvalitetne namirnice proizvedene u Srbiji, koje su svakodnevno na policama Maxi supermarketa.

Na posebnom panelu učesnici su naglasili izuzetan značaj ovog koncepta, ali i brojne benefite koje u njegovim okvirima ostvaruju lokalni poljoprivrednici.

Zaključeno je da je korist višestruka, jer udruženi mali domaći proizvođači dobijaju jasan putokaz za primenu standarda kvaliteta i bezbednosti zahvaljujući kojima mogu lakše da plasiraju svoju robu.

To direktno utiče na njihovu konkurentnost i na evropskim tržištima, a čini i snažan podsticaj domaćoj ekonomiji i razvoju lokalnih zajednica. Specijalni pogled na ovu temu dao je i ataše za poljoprivredu ambasade Kraljevine Holandije Kun fan Hineken, iz čije je zemlje je i preuzet ovaj koncept razvoja domaće proizvodnje.

Promo: Delez Srbija
Domaćini i ugledne zvanice sa popularnim kuvarom

 

Poseban žig za hranu bez pesticida

Festival je svečano otvorio generalni direktor Delez Srbije Jan-Vilem Dokhejr koji se zahvalio svim partnerima na godinama uzajamne podrške i saradnje. On je naveo da je kompanija tokom prethodne godine otkupila 54.000 tona voća i povrća sa srpskih njiva i da je plan da se iz godine u godinu ove količine povećavaju.

- Danas smo okupili ljude koji su zaslužni za proizvodnju najboljeg voća i povrća, ali i naše partnere sa Poljoprivrednog i Fakulteta za veterinarsku medicinu sa kojima kontinuirano radimo na podizanju nivoa kvaliteta proizvoda. Građani Srbije će od ovog leta samo na Maxi pijacama moći da pronađu brojne nove sorte voća i povrća sa zaštićenim žigom ’Bez ostataka pesticida’ i upravo projekti koji su sinergija nauke i privrede čine bazu na kojoj želimo da razvijamo naše poslovanje - istakao je Jan-Vilem u uvodnom obraćanju naglašavajući važnost strukturne podrške koju država pruža poljoprivrednicima u njihovom razvoju.

Promo: Delez Srbija
Sa panela o agregatorima

 

Ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jelena Tanasković rekla je da će Ministarstvo nastaviti da snažno podržava svaku inicijativu ove vrste, koja doprinosi promociji domaćih proizvoda i njihovog kvaliteta, kao i dodatne podrške pri njihovom plasmanu na tržište i opredeljivanju potrošača da prilikom kupovine upravo biraju naše, srpske proizvode.

- Poljoprivreda i proizvodnja hrane su oblasti izuzetno značajne za Republiku Srbiju. Pored tradicije i prirodnih prednosti, naši proizvođači poseduju znanje, volju i iskustvo za unapređenje svog poslovanja. Plasman naših poljoprivredno-prehrambenih proizvoda na svetskom tržištu najbolje govori o kvalitetu naše hrane. Prošle godine je postavljen novi rekord u izvozu poljoprivredno-prehrambenih proizvoda u vrednosti od 4,7 milijardi evra, a ove godine očekujemo da taj iznos bude još veći - navela je Tanasković.

Tanasković je naglasila da će Ministarstvo nastaviti da radi na stvaranju pravnog ambijenta za dalji razvoj oznaka geografskog porekla i nacionalnih šema kvaliteta, kao i na definisanju mera podrške za unapređenje domaće proizvodnje i proizvoda sa oznakama porekla i kvaliteta.
Svečanom otvaranju pored ministarke Tanasković, prisustvoali su i predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež, predstavnici srpskih ministarstava, ambasade Kraljevine Holandije, članovi akademske zajednice, privrednici, lokalni proizvođači i partneri kompanije „Delez“.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike