Pčelari proterali nakupce: med bolji, ali skuplji

16.09.2020

14:55 >> 21:27

0

Zahvaljujući zajedničkom pčelarskom pogonu u Rači raste i kvalitet i otkupna cena srpskog meda

Pčelari proterali nakupce: med bolji, ali skuplji
Profimedia

Od kako je 17. juna ove godine u Rači pušten u rad pogon “Naš med”, kapaciteta 3.000 tona godišnje, počele su velike promene u ovoj grani poljoprivrede.

Članovi Saveza pčelarskih organizacija Srbije (SPOS) su, uz pomoć države i lokalne samouprave, postali vlasnici pogona u kome se prvi put u istoriji ove grane poljoprivrede otkupljuje bez posrednika.
“Sredinom avgusta osnovna cena bagremovog meda iznosila je 4,60€ za kilogram, sa uračunatim PDV od 8%”, kaže Nenad Portić, direktor pogona “Naš med” u Rači.
Ovogodišnja proizvodnja bagremovog meda je, silom vremenskih prilika, za oko 80% manja kod najvećih proizvođača u Evropi, pa je veća potražnja, a time i cena. Zbog toga je povećana i otkupna cena bagremovog meda u Srbiji. Osnovna otkupna cena sada iznosi 6,2€ za kilogram, uz obračunat PDV.
Ljudi iz “Našeg meda” su od 12. avgusta stalno na terenu, med kod pčelara uzorkuju na osnovu deset kriterijuma i podatke šalju u četiri domaće akreditovane laboratorije.
Da bi srpski med imao i međunarodnu verifikaciju, uzorci meda su dostavljani i u dve akreditovane laboratorije u Bremenu, u Nemačkoj. Odgovor je stigao pre nekoliko dana – med je odličnog kvaliteta i u skladu sa evropskom regulativom.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti