Hleb "sava" od danas jeftiniji za tri dinara: Kako će to uticati na pojeftinjenje ostalih proizvoda?

09.06.2023

08:20

0

Država je za pomoć pekarima namenila 3,2 miliona evra, a očekuje se da niže cene hleba utiču i na usporavanje inflacije

Hleb "sava" od danas jeftiniji za tri dinara: Kako će to uticati na pojeftinjenje ostalih proizvoda?
Ilustracija - Copyright 24sedam/S.Š.

Vlada Srbije usvojila je uredbu na osnovu koje će od danas hleb "sava" biti jeftiniji tri dinara. Na to iz Unije pekara stiže najava da će sniziti cene i drugih pekarskih proizvoda - i to za više od 10 odsto. Kažu, pojeftinile su sirovine - kvasac, pšenica i gorivo. Država je za pomoć pekarima namenila 3,2 miliona evra, a očekuje se da niže cene hleba utiču i na usporavanje inflacije.

Činilo se da pojeftinjenje narodnog hleba sa 57 na 54 dinara neće mnogo uticati na standard građana. Dan kasnije, Unija pekara najavljuje da će sniziti i cene ostalih proizvoda. Kažu da su se kod proizvođača kvasca izborili za 15 odsto nižu cenu. U testo će umesiti i niže cene drugih sirovina.

- Kao posledica toga što su gorivo i brašno pojeftinili, pekari će snižavati i cene specijalnih vrsta hleba, možda i cene nekih pekarskih proizvoda. Očekujemo da cene tih skupljih vrsta hleba budu niže za 10 do 15 odsto, odnosno 12 posto. Pekari su već započeli akciju, međutim, ugovori s trgovinskim lancima obavezuju da za ostale pekarske proizvode rok za promenu cena bude trideset dana, tako da ćemo do kraja juna imati niže cene - rekao je za RTS Zoran Pralica iz Unije pekara Srbije.

24sedam/S.Š.
 

Za razliku od građana, ratari nemaju razloga za radovanje. U žetvu pšenice ulaze sa zalihama iz prethodne sezone i rekordno niskom cenom.

- To su nama uvezene stvari s kojima se svaka država bori, pa i mi. Kreće se 20 dinara i nešto niže. Ono što je veći problem od same cene jeste to što nema tražnje, znači, potpuno je stala trgovina pšenicom, i to je ono o čemu smo mi razgovarali. Tražimo modele kako da premostimo ovaj period, dok ne vidimo kako će se tržište odvijati - navela je Jelena Tanasković, ministarka poljoprivrede.

Država računa da bi niža cena hleba mogla da utiče na smanjenje inflacije

Računica države je da bi niža cena hleba mogla da utiče na smanjenje inflacije, s obzirom na to da se dnevno proda do 2.200.000 vekni hleba "sava". Ali nije samo cena hleba problem.

- Imamo problem sa mesom, i to pitanje ćemo pokušati da rešimo u narednim danima. Očigledno da tu ima mnogo tajkuna koji su tražili da se na svaki način drže izuzetno visoke cene, koje su na nivou najviših evropskih cena - rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

U jednoj od najvećih kompanija mesne industrije kažu da su cene dostigle maksimum, da više neće rasti, ali neće ni padati. Osim, ističu, ako država ne donese odluku o novom ograničenju cene osnovnih životnih namirnica, to jest mesa.

Pexels
 

- Razlozi su isti i u Srbiji i u Evropskoj uniji. Godinama se u toj industriji poslovalo na ivici rentabilnosti, pa je stočni fond smanjen. Država treba da vidi koliko nam treba mesa i mleka. Priče o slobodnoj trgovini su prevaziđene, jer vidimo da u vreme krize svako štiti svoj interes - navodi se u saopštenju Zorana Matijevića, direktora "Matijević agrara".

Na pojeftinjenje hrane trebalo bi da utiču i nedavna povećanja subvencija poljoprivrednicima.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike