Uvozno vino i srpski vinari: Rešen "pogrešan" problem?

22.12.2020

06:38 >> 06:39

0

Zašto rešavanje problema deljenja kvote ne donosi ništa novo na srpskom tržištu vina i gde su tu domaći vinari i vinogradari

Uvozno vino i srpski vinari: Rešen "pogrešan" problem?
Copyright Pixabay

Jedan, ispostaviće se za srpsko vinarstvo minoran događaj, skrenuo je ovih dana pažnju javnosti na srpsko tržište vina. Posle negodovanja domaćih uvoznika, Vlada je uvela red u raspodelu kvote po kojoj uvozimo vino iz Evropske unije.

Međutim, time što će više ljudi a ne samo dve kompanije, zaraditi na prodaji jeftinog zapadnoevropskog vina srpskim potrošačima, ne rešava nijedan problem ovdašnjim vinogradarima i vinarima, kaže za 24sedam Marko Malićanin, predsednik Saveza vinara i vinogradara Srbije, krovne organizacije u ovoj oblasti. A ova grana privrede, odnosno poljoprivrede, proglašena je strateškom u Srbiji.

Niži kvalitet od domaćeg

– Možda smo sada uredili to ko na naše tržište može da uveze vino po kvoti bez carine iz EU, ali to je manje od deset odsto uvoza. Mi nemamo kvotu za recimo CEFTA, odakle stiže ostatak od tridesetak miliona litara vina koje uvezemo godišnje. Samo iz Makedonije stiže 82 odsto vina koje se uveze u Srbiju. I to jeftinog vina, nižeg kvaliteta od domaćeg – iznosi po srpske vinare nepovoljne brojke Malićanin.

Vinska strategija

Najavljeno investiranje u srpsko vino deo je nedavno usvojene Strategije o vinarstvu i vinogradarstvu, od koje domaći proizvođači grožđa i vina očekuju mnogo. Već ove godine je država za ovu granu odvojila tri puta više podsticajanih sredstava nego prethodne, rekao je sredinom oktobra ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.

Malićanin za naš portal kaže da je srpsko tržište preplavljeno uvoznim vinom i da na rafovima prodavnica u moru vina niske cene teško možete naći kvalitetno vino domaćeg proizvođača, pogotovo malog. A male vinarije čini više od 90 odsto proizvođača u Srbiji.

– Hoteli, restorani, kafići su zbog pandemije praktično zatvorili vrata a to je tržište malog vinara i kvalitetnijeg vina. Kako je u najvećim vinskim zemljama, Francuskoj, Italiji, Španiji situacija još gora, oni sad svoje vino pošto-poto plasiraju gde god mogu i u bescenje, samo da smanje troškove. I to vino dolazi na police naših prodavnica, gde ionako ima malo domaćih vina i gde ima obilje jeftinog vina iz okruženja. A mi ne možemo s tim da se borimo – ističe Malićanin.

Medalje sa prestižnih selekcija

U toj neravnopravnoj borbi srpskim vinarima ne pomaže ni nesporan kvalitet, koji je domaće vinarstvo doseglo protekle decenije.

– Kvalitet srpskih vina nije sporan. Jeste da smo kasno krenuli u sistemski razvoj ali sada postoji podrška države i sve je na mnogo višem nivo. Razlika u kvalitetu od pre deset godina i danas je ogromna, pre svega zbog više kvalitetnih malih i srednjih vinarija. Jeste da kaskamo još za Hrvatskom i Slovenijom, ali naš tempo rasta je veći, a odnos cene i kvaliteta je bolji – ubeđen je Malićanin.

A da to nije samo “svako svoga konja hvali“ dokazano je i u svetu. U Srbiju su se domaći vinari iz sveta u poslednjih godinu dana vratili sa gomilama medalja sa prestižnih selekcija. Samo na čuvenom londonskom “Dekanteru” dobijeno je 89 medalja a 2018/19. godine bilo je “samo“ 44 medalje.

Kvalitetno vino, ali i rad na domaćim sortama, Foto: Profimedia

Kvaliteta, znači, sigurno ima, ali za uzlet srpskog vinogradarstva i vinarstva nisu rešenje podela kvota, čak ni ograničenje uvoza.

– Rešenje je rad na domaćim brendovima, kao i na autohtonim sortama, i da se tako prvo osvoji domaće tržište a potom izađe i u region, pa i u svet. Samo tako možemo da preokrenemo trenutni odnos 60 prema 40 za uvozno vino. Država je najavila ulaganje od tri do četiri miliona evra godišnje u podizanje kvaliteta vinarija i marketing srpskog vina, pa, videćemo brzo gde smo – rekao je prvi čovek Udruženja srpskih vinara i vinogradara.

A nije da se Srbije već sa svojim vinom ne nalazi „u svetu“. Srbija je u 2019. ostvarila rekordnu vrednost izvoza vina od gotovo 19 miliona evra, nakon rekorda iz 2018. U odnosu na 2008, vrednost izvoza je udvostručena, podaci su ekonomskog analitičara Miroslava Zdravkovića.

Pročitajte još

U januaru 2020. ove godine vrednost je gotovo udvostručena pa da nije bilo korone i ova godina je mogla da bude rekordna. Vino se iz Srbije najviše izvozi u Rusiju, BiH, Crnu Goru, Hrvatsku i u Kinu.

Najavljeno investiranje u srpsko vino deo je nedavno usvojene Strategije o vinarstvu i vinogradarstvu u periodu 2020. do 2030. godine, od koje domaći proizvođači grožđa vina očekuju mnogo. Pema Strategiji, predviđeno je investiranje 300 miliona evra u srpsko vinogradarstvo.

Razbijen “monopol“

Odlukom Vlade raspoređene su kvote za uvoz vina iz EU po preferencijalnim carinskim stopama za 2021. godinu. Kvote su sad određene su prema kvartalima, i u prva tri kvartala 2021. pojedinačni uvoznik može da uveze maksimalno 15 odsto ukupne kvartalne kvote, pa se neće desiti da celu godišnju kvotu uveze jedna ili dve firme.

– Sve do pre nekoliko meseci uvoz i snabdevanje bili su prihvatljivi za sve u lancu. U junu i julu jedna trgovina je za nekoliko dana uvezla 140 šlepera vina bez carine, dok je drugi trgovac kupio jeftina vina iz Rumunije i pretvorio ih u medicinski alkohol – rekao je za Politiku Duško Marjanović, predsednik Sektora trgovine pri Uniji poslodavaca Srbije.

Beogradski dnevnik nezvanično saznaje da je reč o uvozu vina koja su plaćena po ceni od 80 centi do dva, tri evra u Italiji, Francuskoj, Španiji… pa tako svako ko u Srbiji želi da pravi vino i prodaje ga za 400 do 800 dinara praktično ima nelojalnu konkurenciju iz srca Evrope.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike