Kod Tenisa ponovo korona

10.10.2020

11:09

0

Nemačke vlasti su naredile ponovno zatvaranje klanice u vlasništvu prehrambene grupe Tenis zbog širenja zaraze koronavirusom među radnicima

Kod Tenisa ponovo korona
Copyright Foto: Promo/EFSA

 

Nemački svinjari pored problema sa afričkom kugom imaju i sa koronom. Pogon Vajdmark u Zegelu na severu Nemačke mora danas da obustavi klanje životinja, da završi pakovanje mesa do nedelje i potom da zatvori vrata, za početak na 22 dana, objavile su vlasti okruga Emsland.

Nešto više od stotinu radnika, od njih ukupno 2.000, testirano je pozitivno na koronavirus, prenosi beogradska „Politika“.

Tenis je saopštio da je proteklih dana u saradnji sa vlastima okruga Emsland preduzeo niz mera kako bi sprečio nove slučajeve zaraze, ocenivši nalog o zatvaranju pogona suviše oštrim potezom vlasti.

Naglašavaju da su u Vajdmarku radnike opremili visokokvalitetnim zaštitnim maskama FFP-2 i da ih svakodnevno testiraju na koronavirus. Te su mere već postigle određene rezultate, tvrde u Tenisu, najavljujući pravne korake protiv naloga vlasti u Emslandu.

Širenje zaraze koronavirusom u nekoliko nemačkih klanica prisililo je firme za preradu mesa da preispitaju radni proces s obzirom na zabrinutost širom sveta zbog rizika prenosa virusa vazduhom.

Problem sa jeftinim zapoljavanjem

Nemačka mesna industrija ove se godine našla na udaru kritika zbog zapošljavanja radnika-emigranata iz istočne Evrope preko agencija, koje su radnike smestile u skučene objekte.

Loš smeštaj i nadzor rada pospešili su zarazu koronavirusom, smatra javnost. Parlament trenutno raspravlja o nacrtu zakona koji bi primorao mesare da radnike zapošljavaju direktno a ne preko agencija.

Tenisov pogon za proizvodnju mesa u Reda-Vajdenbruku zatvoren je u junu na mesec dana nakon što je oko 1.500 radnika testirano pozitivno na koronavirus.

Nemačka kompanija najavljivala je 2016. godine dolazak u Srbiju, što je predstavljano kao potencijalni spas za srpsko svinjarstvo, ali do toga još nije došlo.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Politika

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike