I Danon beži iz Rusije: Prodaju 90 odsto biznisa

14.10.2022

10:04

0

Prinudnim odlaskom iz Rusije francuska kompanija gubi milijardu evra

I Danon beži iz Rusije: Prodaju 90 odsto biznisa
Mleko i jogurt - Copyright Pixabay

Francuski prehrambeni div „Danon“ saopštio je danas da će prodati biznis s mlečnim proizvodima u Rusiji, dodajući da bi sporazum mogao da košta kompaniju otpisa do milijardu evra.

Pridružujući se sve dužoj listi globalnih kompanija koje, uz visok ceh, napuštaju Rusiju zbog rata u Ukrajini, „Danon“ će prodati oko 90 posto svog poslovanja u toj zemlji, a zadržaće samo jedinicu za proizvodnju hrane za bebe, javlja Rojters.

- To je najbolja opcija da se dugoročno osigura kontinuitet poslovanja u toj zemlji - navodi se u saopštenju i dodaje da je ruska mlekarska jedinica učestvovala sa oko pet posto u neto prodaji grupe u periodu januar-septembar ove godine.

Akcije kompanije su porasle za više od jedan odsto na početku današnjeg trgovanja, a analitičari su pozdravili vest o smanjenju prisustva „Danona“ u Rusiji, napominjući da bi to moglo da nagovesti širu reorganizaciju njegovog poslovanja, uključujući biznis u Brazilu, Argentini, Meksiku i Maroku.

Glavni izvršni direktor Antoan de Sent-Afrik, koji je došao na čelo kompanije u septembru 2021, rekao je da će se „Danon“ osloboditi neuspešnih preduzeća u skladu s planom reorganizacije koji je on pokrenuo ove godine.

Francuska kompanija je najveći svetski proizvođač jogurta i kontroliše ruski mlečni brend „Prostokvašino“.

„Danon“ se dugo opirao pritisku javnosti da ode iz Rusije i u martu je objavio da će nastaviti da proizvodi esencijalne mlečne proizvode i proizvode za ishranu beba u Rusiji, ali da zbog rata u Ukrajini prekida sva ulaganja u tu zemlju i da neće uzimati gotovinu, dividende ili profit od svog poslovanja tamo.

Kompanija nije otkrila kome će prodati rusku podružnicu EDP.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike