Kinezi izmenili jedan gen, pirinač im rađa za polovinu više
Kineski naučnici su uspeli da uticanjem na jedan gen kod pirinča značajno povećaju prinos ove biljke
Izmenom jednog gena kod sorte pirinča prinos se naučnici u Kini su uspeli da povečaju prinos za 50 odsto a da pritom i skrate period vegetacije biljke, preneli su tamošnji mediji.
Utvrđeno je da pojačanje ovog gena može povećati prinos za više od 50 odsto kod najčešće vrste pirinča, a pritom je vegetacija pune dve nedelje kraća, odnosno berba stiže dve nedelje ranije.
Istraživači su testirali pirinač sa izmenjenim genom u oblastima širom Kine, a ovo otkriće bi moglo biti značajan korak u procesu proizvodnje dovoljnih količina hrane.
Predvodnik tima sa Kineske akademije poljoprivrednih nauka, Džou Venbin, naveo je da testiranje ovog gena traje od 2018. godine u oblastima sa različitim klimatskim uslovima i da su rezultati izuzetno povoljni.
Pročitajte još:
- Korišćenjem ovog gena prinos je porastao za 41-68 odsto, dok je indeks žetve povećan za 40-55 odsto u zavisnosti od oblasti - naveo je Venbin.
Poboljšanje fotosinteze i efikasnosti korišćenja gena "OsDREB1C" pokazalo se kao osnova za postizanje visokih prinosa i ranije zrelosti pirinča.
Ovaj gen se nalazi i u drugim biljkama, a njegovim pojačanjem kod pšenice podignut je prinos za 20 odsto.
BONUS VIDEO
Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.
Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi
Komentari