Crnogorci čekaju da im Srbija dozvoli uvoz pšenice i brašna

25.03.2022

12:02

0

Podgorica je poslala Beogradu proračune potreba i očekuje da će biti uvrštena na listu izuzeća od zabrane izvoza iz Srbije

Crnogorci čekaju da im Srbija dozvoli uvoz pšenice i brašna
Testo - Copyright Pixabay

Crnogorski ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Aleksandar Stijović izjavio je da je Crna Gora poslala Srbiji podatke potrebnih količina brašna, ulja i žitarica na mesečnom i šestomesečnom nivou i da očekuje odluku Vlade Srbije, ali i da paralelno traže alternative na drugim tržištima.

Prema njegovim rečima, potrebe Crne Gore za pšenicom su oko 50.000 tona za šest meseci, uključujući i potrebe za mlevenje u brašno, a brašna kao alternative pšenici 35.000 tona za isti period.

- Kukuruza za stanovništvo oko 3.000 tona, za stočnu hranu oko 20.000 tona, a jestivog ulja oko 3.000 kilolitara. Sve ovo na šestomesečnom nivou - rekao je Stijović.

Ministar je za podgoričke Vijesti rekao da je razgovarao sa srpskim ministrom poljoprivrede Branislavom Nedimovićem.

- Očekujemo odluku Vlade Srbije. Nadamo se da će Crna Gora zvanično biti izuzeta od zabrane izvoza već tokom sledeće nedelje - kazao je Stijović.

Dozvoljeno samo u Albaniju i Makedoniju

Vlada Srbije je 10. marta usvolila uredbu o zabrani izvoza osnovnih poljoprivrednih prehrambenih proizvoda koja se odnosila na žitarice i brašno, a sedam dana kasnije tom uredbom je obuhvaćeno i jestivo suncokretovo ulje.

U međuvremenu je dozvoljen izvoz po ranijim ugovorima u Albaniju i Makedoniju kao iskaz dobre volje i deo procesa "Otvoreni Balkan".

Stijović je rekao da paralelno sa tim obavljaju konsultacije i traže alternativna rešenja za nabavku namirnica na drugim tržištima, ako eventualno dođe do negativnog odgovora Vlade Srbije, jer se količine koje Crna Gora ima smanjuju i problem počinje da se javlja u pekarskom sektoru.

Za te ponude, naveo je, cena je nešto viša i komplikovanija je logistika.

- U svakom slučaju robe ima na tržištu i sada se radi na logistici i ceni. Prvo pregovaramo sa Srbijom zbog dugogodišnje saradnje, logistike koja je najjednostavnija, poverenja koje je izgrađeno. Imamo i transport kamionima i željeznicom, tako da bi skidanje zabrane ili uvođenje kvota od Srbije pojednostavilo nabavku roba. Mi ne tražimo da nam neko nešto pokloni, već tražimo mogućnost da kupimo robu i da je nesmetano uvezemo. Sve u duhu dobrosusedstva i smatramo da je odlična saradnja ministarstava poljoprivrede i u ovako otežanim okolnostima i poremećaja na tržištu u najboljem interesu obe države - istakao je Stijović.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike