I Makedonci ograničili izvoz žitarica, brašna i ulja

11.03.2022

10:33

0

Autor: 24sedam

Kao i mađarska i srpska, i Vlada Severne Makedonije danas je ograničila izvoz pojedinih osnovnih vrsta hrane

I Makedonci ograničili izvoz žitarica, brašna i ulja
Copyright Pixabay/Loretta Rossiter

Uredbom makedonske vlade je ograničen izvoz pšenice i ječma, kukuruza, pšeničnog i ječmenog brašna, suncokretovog semena i ulja od suncokreta.

Kako je saopšteno, odluka je preventivna kako bi se izbegle špekulativne radnje trgovaca i proizvođača i zaštitila domaća proizvodnja i tržište, i građani.

- Ova odluka doneta je kao recipročan odgovor na slične mere koje su preduzele zemlje u regionu - istakla je vlada premijera Dimitra Kovačevskog.

U obrazloženju odluke navodi se da u Severnoj Makedoniji "ima dovoljnih količina pšenice i kukuruza u privatnim mlinovima, koje se razlikuju od robnih rezervi".

- Radi se o količinama za pokrivanje domaćih potreba, odnosno u mlinovima u zemlji ima preko 50.000 tona zaliha pšenice, preko 10.000 tona kukuruza i preko 8.000 tona ječma, što je posledica rasta proizvodnje pšenice od 195.000 tona u 2017, na 253.000 tona u 2021. godini - navedeno je je u saopštenju.

Vlada Severne Makedonije je napomula da u državnim robnim rezervama osnovnih proizvoda kao što su pšenica, kukuruz, ječam, suncokretovo ulje, naftni derivati, ima u dovoljnim količinama i da nema potrebe za dodatnim intervencijama.

Slična odluka stupila je na snagu danas u Srbiji a već desetak dana se primenjuje u Mađarskoj.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike