„Budimka“ u pohodu na inostrana tržišta: Plan za 2022. desetak novih

06.01.2022

13:23

0

Prehrambena industrija iz Požege ima velike izvozne planove za ovu godinu

„Budimka“ u pohodu na inostrana tržišta: Plan za 2022. desetak novih
Copyright Pixabay

Prehrambena industrija „Budimka“  iz Požege u 2021. otkupila 15.000 tona voća i 7.500 tona povrća, kao i proizvela i plasirala 9,5 miliona pakovanja džema, sokova i zimnice, kažu u fabrici i dodaju da planiraju u 2022. da osvoje još desetak novih inostranih tržišta.

- Godinu smo završili sa zaista pozitivnom rezultatima, bitno nam je konstantno prisustvo na novim tržištima i razrada novih artikala, a cilj je da u 2022. godini dobijemo desetak novih tržišta u Evropi i svetu - kaže za Tanjug generalni direktor Aleksandar Marković.

„Budimka“ je osnovana pre više od sedam decenija, a posle neuspele privatizacije i nekoliko godina stečaja prešla je u vlasništvo „ITN Group“ iz Kosjerića i otpočela proizvodnju 12. juna 2020. godine.

U njenu modernizaciju uloženo je pet miliona evra, a sačuvane su stare recepture i pojedina provereno dobra stara amblaža poput tetrapaka i limenih kantica.

Ne vole svi isto

Jelena Kalinić, rukovodilac internacionalne prodaje navodi da je zadržan osnovni asortiman, ali je obogaćen dodatnim, na primer, ekstra džemovima sa 70 odsto voća, džemovima sa manjim procentom kalorija i džemovima bez šećera.

- Ceo asortiman je interesantan u Srbiji, ali istražujemo i ostala. Region voli slatka, dok sever i zapad Evrope teži proizvodima bez šećera. Otvorili smo tržište Indije i završavamo ugovor sa Izraelom, a vrlo su nam interesantna i udaljena tržišta kao Japan, Amerika i Australija - navodi Kalinić.

Stara „Budimka“ je bila i zamajac razvoja požeškog kraja i svojevrstan brend. Nekada je zapošljavala i do 800 radnika, a danas ima 106 radnika, mladih ljudi i starih stručnjaka koji su u njoj nekada radili.

- Radila sam ceo život u „Budimci“, od 1984. do 2015. godine i sad sam tu, a znači mi da još malo godina premostim do penzije. Tu smo i mladim ljudima da prenesemo znanje. Mnogo znači za sve zbog zapošljavanja našeg kraja koji je poljoprivredni -  kaže Rada Lučić.

Andrijana Filipović je jedna od radnica kojoj je ovo prvo zaposlenje, a za godinu i po dana je, kaže, stekla ogromno iskustvo.

- Vrlo sam zadovoljna, stvorila sam radne navike i dosta su mi pomogli stariji radnici, danas već znam da radim na svim mašinama - priča Filipović.

Uvoziće radnike

Direktor Marković navodi da je deficit radne snage i da će možda morati da pribegnu animiranju radnika iz inostranstva, dok ne stasaju generacije iz Poljoprivredne škole iz Požege s kojom je „Budimka“ napravila ugovor o dualnom obrazovanju kako bi prehrambeni tehničari i operateri na prehrambenim mašinama ovde dobili zaposlenje.

- Imamo 20 sezonskih radnika za koje se nadam da ćemo u 2022. godini zaposliti, a potrebno nam je barem još tridesetak radnika sa kojima bi podigli proizvodnju do 25 odsto - navodi Marković.

Kaže da je planirano u 2022. godini proširenje asortimana i da proizvodnja i plasman bude 15 miliona jedinica.

„Budimku“ očekuje i novi ciklus ulaganja u proizvodne linije vredan pet miliona evra u okviru koga će biti obnovljen i rekonstruisan proizvodni pogon koncentrata i pogon za proizvodnju kiselog asortimana.

U okviru „ITN grupe“ koja je vlasnik „Budimke“ je i „ITN Eko Povlen“ iz Kosjerića, preduzeće koje je kupljeno 2006. godine i ima 130 radnike i bavi se preradom, pakovanjem i distribucijom zamrznutog voća i godišnje izveze oko 10.000 tona zamrznutog voća u sitnom pakovanju.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike