Otrovi širom grada: Opet kruže upozorenja za vlasnike pasa, posebno opasni roze i žuti prah

01.04.2021

17:19 >> 07:21

0

Autor: Jovana Vrećo

Direktor JKP Veterina Beograd Budimir Grubić potvrđuje za 24sedam da imaju informacije o bačenom otrovu, ali da, za sada, leševa nema

Otrovi širom grada: Opet kruže upozorenja za vlasnike pasa, posebno opasni roze i žuti prah
Copyright Profimedia

Od Sremčice, preko Banovog brda, pa do novobeogradskih blokova, zabeleženi su slučajevi bačenih otrova nasred gradskih ulica, opasnih po životinje, ali i ljude, a naročito decu, i to su najčešće u pitanju roze i žuti prah.

Na društvenim mrežama građani upozoravaju da se otrov pojavio u naselju Stepe Stepanovića, zatim na Banovom brdu kod škole Josif Pančić, kao i u Sremčici, ali i na Novom Beogradu. Za sada se, međutim, ne zna da li su trovači “pikirali” određene životinje ili je reč o nasumičnom trovanju.

Direktor JKP “Veterina Beograd” dr Budimir Grubić potvrđuje za 24sedam da imaju informacije o bačenom otrovu po gradu, ali da, za sada, leševa nema.

Ipak, dodaje da su pre nekoliko dana imali prijavu sumnje na trovanje u Grockoj.

Teško dokazivo

Iako su otrovi nađeni u više beogradskih opština, veliki problem predstavlja to što se ovo krivično delo teško dokazuje, jer počinioce gotovo nikad ne uhvate baš u trenutku postavljanja otrova. na javnoj površini.

– Ekipe su izašle na teren i pokupile tri leša psa, za koje se sumnjalo da su otrovani. Leševi su potom odvezeni na Veterinarski fakultet gde se obavlja autopsija, Ako se sumnja potvrdi, delovi tkiva u kojima se smatra da se nalazi otrov šalju se na VMA, gde se radi toksikološka analiza, kojom se dobija potvrda da li se radi o trovanju, kao i koji je otrov u pitanju – kaže dr Grubić.

Posted by BACEN OTROV – Beograd on Понедељак, 29. март 2021.

Šest leševa u Sremčici

Sudeći prema fotografijama iz Sremčice, u tom naselju nepoznate osobe koriste drugačiji  “metod trovanja” – odnosno u meso ubace otrovnu susptancu, najverovatnije, kako bi na taj način lakše primamili životinju.

– Pronašao sam dva parčeta nekog nazovi kulena, punjena nečim zelenim – napisao je jedan sugrađanin u grupi “Bačen otrov – Beograd”, na Fejsbuku.

Printscreen/ Facebook

Da je bilo prijave trovanja u Sremčici, ali nešto ranije, u februaru, potvrdio je i dr Grubić.

– Ekipe su odmah po prijavi izašle na teren. Pronađeno je šest leševa pasa – naveo je naš sagovornik.

Razorni žuti i roze prah

Naš sagovornik objašnjava da te nepoznate osobe najčešće koriste roze i žuti prah, što pokazuju i naknadno urađene toksikološke analize, koji ukoliko uđu u organizam životinje imaju različita, ali svakako razorna dejstva.

– Roze prah je dikumarol, kumulativni otrov, koji ima odloženo dejstvo i koji ne daje akutnu sliku. Kod životinje dovodi do difuznog unutrašnjeg krvarenja, gde životinja posle izvesnog vremena iskrvari sama od sebe – objašnjava doktor Grubić.

S druge strane, tu je i žuti prah, kreozan, koji je zabranjen kako kod nas, tako i u Evropskoj uniji, pa je upitno i kako uopšte osoba dolazi do njega.

– Žuti prah izaziva stravično podizanje temeprature i razara želudac, što značajno ubrzava proces uginuća životinje – kaže on i dodaje da dugo vremena potvrde trovanjem ovim otrovom nije bilo.

Pre tri godine u Mladenovcu je od kreozana stradalo čak 25 pasa. Tada su od otrova, koji su postavile nepoznate osobe, uginuli i vlasnički psi, kao i lutalice.

Ključna je prijava

Direktor “Veterine” naglašava da je kada odvete navodno otrovanog psa kod doktora veterine, njegova obaveza da pruži prvu pomoć, ustanovi da je trovanje, a potom se obaveštavaju nadležni organi.

– Neophodno je slučaj prijaviti kako se to ne bi desilo i drugim psima na istom mestu – ističe Grubić.

Pročitajte još:

Ukazuje da je posebno uznemirujuće to da određeni otrovi za pse mogu imati i pogubno dejstvo po decu i ljude.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

TAGOVI:

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike